10 viktiga produktivitetstips för Visual Studio Code

Spread the love

Visual Studio Code är lätt den bästa programmeringstextredigeraren. För många ersatte den Sublime Text som deras föredragna redaktör. Det är en elektronbaserad JavaScript-app, men den är blixtsnabb och lider inte av prestandaproblem som många JavaScript-appar gör.

Och om du undrade, ja, VS Code är öppen källkod och tillgänglig på GitHub. Här är flera viktiga Visual Studio Code-tips som du bör lära dig om du vill öka din produktivitet och arbetsflöde till nästa nivå.

1. Bemästra kommandopaletten i VS-kod

Ungefär som Sublime Text (och TextMate före den), har VS Code något som kallas en kommandopalett. Den här funktionen låter dig komma åt olika kommandon bara genom att skriva ut dem istället för att behöva navigera i menyer med musen.

Du kan ta fram kommandopaletten med kortkommandot Ctrl + Skift + P (eller Cmd + Skift + P). Börja bara skriva vad du vill göra (t.ex. ”stäng”) och alternativen kommer att uppdateras i realtid. Vissa kommandon finns i kategorier (t.ex. ”File”, Git,” ”Terminal” etc.) vilket gör dem lättare att hitta.

2. Ställ in en arbetsprojektmapp

Om du klickar på Utforskaren i navigeringssidofältet kommer du att se en ny underpanel öppnas. Den här underpanelen består av två sektioner (du kanske måste klicka på menyn med tre punkter och välja Öppna redigerare för att ha den som ett av alternativen): Öppna redigerare (dvs. filer och dokument som för närvarande är öppna) och Ingen mapp öppnad. Det sistnämnda är det vi är intresserade av.

Klicka på Öppna mapp (eller så kan du navigera till Arkiv > Öppna mapp i menyraden) och välj valfri mapp på ditt system. Detta kommer att ladda den mappen i VS Code som det ”aktuella arbetsprojektet”, vilket ger dig enkel åtkomst till alla filer och undermappar, så att du inte behöver fortsätta bläddra fram och tillbaka till File Explorer.

  Hur man börjar om i Pokemon GO

3. Visa flera filer samtidigt

De flesta moderna textredigerare kan stödja mer än en fil samtidigt, vilket gör att du kan växla mellan öppna filer via ett flikbaserat gränssnitt. Mer avancerade textredigerare kan till och med stödja textredigering sida vid sida, och VS Code gör det också (om än bara horisontellt).

Men sida-vid-sida-redigering är tufft på mindre skärmar, som bärbara datorer eller äldre bildskärmar, och det är där VS Code lyser.

Den har något som kallas dynamiska paneler, där om en av de öppna dokumentpanelerna är för smal kommer den automatiskt att bredda sig när du gör det dokumentet aktivt (dvs placerar markören i det). Om du fortfarande använder en upplösning nära 720p kommer du att älska den här funktionen.

4. Redigera flera rader samtidigt

Om du någonsin behöver infoga eller ta bort flera instanser av text i ett dokument, är allt du behöver göra att skapa flera markörer. Du kan göra detta genom att hålla ned Alt (eller Option på Mac) och klicka var som helst i texten. Varje klick skapar en ny markör.

Detta är särskilt användbart för saker som HTML, där du kanske vill lägga till många instanser av samma klass eller ändra formatet för flera hyperlänkar. Lär dig det och älska det.

5. Gå till Definition

När du programmerar eller skriptar, kommer du ofta att stöta på en variabel eller metod som du inte känner igen. Så vad gör du? Du kan spendera flera minuter på att söka efter rätt fil, eller så kan du välja variabeln/metoden med markören och trycka på F12 för att omedelbart hoppa till dess definition. Alternativt, välj din metod, funktion eller variabel och tryck på Ctrl eller Cmd, klicka sedan på den för att gå till definitionen.

  Hur byter man namn på weblogic-domännamn?

Eller så kan du använda tangentbordsgenvägen Alt + F12 (eller Cmd + F12) för att helt enkelt titta på definitionen, som visar dig definitionen precis där markören är i stället för att öppna källfilen.

För att gå i motsatt riktning kan du välja en definierad variabel/metod och använda Skift + F12 kortkommandon för att hitta alla referenser till den. Detta visas också på raden vid markören.

För att dessa funktioner ska fungera måste du öppna rätt mapp som det ”aktuella arbetsprojektet” (se tips #2).

6. Byt namn på alla förekomster

Refaktorering är en nödvändig aspekt av att skriva och upprätthålla ren kod, men det kan vara en stor huvudvärk – speciellt när du refaktorerar en stor modul eller en annars enorm kodbit. Så istället för att leta igenom dussintals filer bara för att byta namn på en variabel eller metod, låt VS Code göra det åt dig.

Om du väljer en variabel/metod och trycker på F2 kan du redigera namnet och det kommer att ändra varje instans av variabelns namn under hela det aktuella arbetsprojektet.

Om du bara vill ändra inom den aktuella filen, använd kortkommandot Ctrl/Cmd + F2, och VS Code kommer att skapa en markör vid varje tillfälle i den aktuella filen.

7. Sök i många filer

Om du arbetar med filer som inte är källkod, kommer symbolsökningsfunktionerna ovan (i tips #5) inte att vara användbara. Så vad kan du göra när du behöver hitta en mening eller ett ord men inte vet vilken fil det finns i? Du går tillbaka till den grundläggande sökfunktionen.

Ctrl/Cmd + F låter dig söka i den aktuella filen, medan Ctrl + Shift + F (eller Shift + Cmd + F) låter dig söka i alla filer i hela det aktuella arbetsprojektet, inklusive alla undermappar rekursivt.

8. Använd kommandoraden i VS Code

VS Code kommer med en integrerad terminal. På Windows visas den här terminalen som kommandotolk. På Mac och Linux visas det som en Bash-prompt. Hur som helst, terminalen startar i det aktuella arbetsprojektets katalog, om det finns en, eller i din hemmapp annars.

  De 10 bästa presentkortsplattformarna för dina anställda, partners och kunder

Den stöder också möjligheten att ha flera separata terminaler. Klicka bara på plusknappen (+) uppe till höger för att skapa fler terminalinstanser, eller klicka på papperskorgen för att stänga den aktuella terminalen. Rullgardinsmenyn gör det enkelt att växla mellan dem (och slösar inte så mycket skärmutrymme som ett flikbaserat gränssnitt kan göra).

9. Installera ett nytt tema i VS Code

Som du förmodligen kan förvänta dig låter VS Code dig tematisera syntaxmarkeringen av text och källkod. Tyvärr tillåter den inte tematisering av själva gränssnittet, men syntaxmarkeringen är den viktiga biten. Ett bra tema kan öka din produktivitet mer än du kanske tror.

Du kan hitta nya teman på VS Code Marketplace (de är gratis), eller så kan du söka efter dem direkt i VS Code. Kolla in vår lista över de bästa VS Code-teman om du behöver rekommendationer.

10. Installera tillägg från tredje part i VS-kod

Den sista väsentliga funktionen att lyfta fram är utbyggbarheten för VS Code genom tredjepartstillägg. Precis som med teman kan du hitta dem på VS Code Marketplace (ja, dessa är också gratis), eller så kan du söka efter dem i VS Code. Gå till panelen Tillägg med kortkommandot Ctrl + Skift + X (eller Skift + Cmd + X).

Tillägg är nyckeln till att maximera din produktivitet. Du hittar alla typer av verktyg här, som linters, debuggers, snippets, livskvalitetsförbättringar av VS Code själv, byggverktyg och till och med några tillägg som använder ChatGPT för enklare programmering i VS Code.

Visual Studio Code är den bästa textredigeraren

Så mycket som många verkar älska det, VS Code är inte perfekt för någon – ingenting är det någonsin – och det kanske inte är vad du letar efter. Kom ihåg att VS Code är en textredigerare, inte en fullvärdig IDE.

Du bör dock ge det ett försök och gå in med ett öppet sinne. Vi tror att dess funktioner kan överraska dig – på ett bra sätt!