10 snabba sätt att leta efter en dataläcka – och hur man får det att sluta

Dataläckor utgör en enorm risk för ditt personliga och ekonomiska välbefinnande, men du kan minska potentiell skada genom att svara omedelbart och skydda dina data.

Det är inte alltid lätt att ta reda på om du har blivit utsatt för ett dataintrång, men det finns några snabba sätt att kontrollera om det finns en dataläcka.

1. Googla din e-postadress

Den enklaste metoden att leta efter dataläckor innebär att googla din e-postadress. Om du anger din e-postadress inom citattecken när du googlar kommer det att säkerställa att endast exakta matchningar returneras. Om din e-post visas på webben kan du undersöka och eventuellt begära att din personliga information tas bort.

2. Aktivera Google Dark Web Monitoring

Tyvärr indexeras inte alla sidor av Google – och de skadliga hörn av internet där stulen data handlas och delas finns sällan bland dessa sidor. Du kan använda gratisversionen av Googles Dark Web Report verktyg för att se om din personliga information har dykt upp på webbplatser som inte indexeras offentligt på Google.

Huruvida mörk webbövervakning fungerar är en helt annan fråga, men eftersom det är en gratis tjänst, varför inte prova det?

3. Kontrollera om det läcker e-post och lösenord

Även om Googles Dark Web Report-verktyg är effektivt, upptäcker det inte alla dataläckor. Du kan skapa en heltäckande bild av hur din personliga information kan vara i fara genom att kontrollera om din e-postadress eller lösenord har dykt upp i ett dataintrång på HaveIBeenPwned.

4. Använd en lösenordshanterare

När du har kontrollerat dina lösenord är det dags att börja använda en lösenordshanterare. Om ett av dina lösenord visas på den mörka webben med ditt telefonnummer eller din e-postadress, kommer hackare att försöka använda den kombinationen för att logga in på hundratals webbplatser. Om du har återanvänt det lösenordet kan du förlora flera konton.

Det är viktigt att spåra dina lösenord, särskilt när du besöker känsliga webbplatser. Det är mindre troligt att ditt bankkonto eller försäkringskonto spricker om du använder ett unikt lösenord. Kom ihåg att ändra dina lösenord om du misstänker att du blivit hackad.

5. Håll koll på inloggningsaktivitet

Förutom att skydda dina konton kan du minska den potentiella skadan av ett intrång genom att övervaka din inloggningsaktivitet. Du kan också ställa in säkerhetsvarningar för inloggning via Gmail, såväl som sociala nätverk och många andra webbplatser.

Helst bör du försöka logga in från en ny enhet på ett annat Wi-Fi-nätverk (som din telefons hotspot). Om du inte får ett e-post- eller pushmeddelande angående inloggningsförsöket efter att du har ändrat dina säkerhetsinställningar, måste du justera inställningarna för din e-postmapp.

6. Var uppmärksam på dina skräppostmappar

Även om du hanterar dina skräppostmappsinställningar effektivt, kommer viktiga e-postmeddelanden ibland att fastna i din skräppostmapp. Det är viktigt att regelbundet titta igenom dina skräppostmappar för att kontrollera om det finns viktiga e-postmeddelanden. Du kan använda söktermer som in:all ”versal ett” i Gmail för att också leta efter viktiga e-postmeddelanden.

Förbise inte en ovanlig mängd skräppost under din sökning eftersom många hackare använder en metod som kallas ”spambombning” för att dölja sin aktivitet.

7. Kontrollera Anslutna enheter

Även om inloggningssäkerhetsvarningar hjälper dig att reagera på nya intrång, kommer de inte att adressera några obehöriga inloggningar som redan har inträffat. Det är viktigt att regelbundet kontrollera vilka enheter som är anslutna till dina konton och radera alla som du inte känner igen.

Du bör kontrollera ditt Wi-Fi-nätverk för misstänkta enheter och ta bort alla sessioner som du inte känner igen på ditt Google-konto. Det är också värt att kontrollera dina sociala mediekonton, som Facebook och Instagram, eftersom hackare kan försöka hitta känslig information (som kreditkortsinformation) kopplad till ditt konto.

8. Övervaka kort- och bankkontobetalningar

Eftersom hackare tenderar att göra intrång i sociala medier-konton och e-postmeddelanden i syfte att hitta känslig finansiell information, kan du få en uppfattning om huruvida du har blivit kränkt genom att övervaka dina kort- och bankkontobetalningar.

Du bör alltid omedelbart bestrida alla transaktioner eller överföringar som du vet att du inte har gjort. Att fånga dessa bedrägliga transaktioner tidigt ger dig också möjlighet att beställa ett nytt betal- eller kreditkort, ändra ditt lösenord och avsluta eventuella inloggningssessioner som du inte känner igen.

9. Kontrollera om det plötsligt faller på kreditpoängen

Hackare gör ofta sin stöld subtil genom att använda din personliga information för att öppna ett nytt kreditkort, men deras aktivitet kommer alltid att resultera i en oväntad kreditpoängsänkning. Om du hittar förfrågningar som du inte känner igen eller observerar att ditt kreditutnyttjande oväntat ökade, är det viktigt att vidta åtgärder.

Du måste vidta några steg för att återhämta dig från identitetsstöld, inklusive att lämna in en polisanmälan och ringa din bank. Utöver det bör du också lära dig mer om hur kreditkortsbedrägerier uppstår och anstränga dig för att undvika beteenden som riskerar din finansiella information.

10. Håll koll på nyheter om dataintrång

Det viktigaste är att du bör hålla reda på nyheter om dataintrång. Att registrera sig för aviseringar från HaveIBeenPwned är en utmärkt idé, liksom att aktivera e-postmeddelanden från en kreditövervakningsbyrå som Experian. Många webbplatser som fokuserar på att täcka nyheter om dataintrång erbjuder också nyhetsbrev som du kan prenumerera på och få direkt till din inkorg.