10 skäl att byta från konsol till PC-spel

Videospel smyger sig in i fler och fler aspekter av våra liv. Det finns många otroliga konsoler på marknaden, och mobilspel har förbättrats till den grad att telefoner enkelt kan hantera att spela spel gjorda för konsoler. Men en av de ursprungliga spelmaskinerna är fortfarande lika utbredd idag som den någonsin har varit: PC:n.

Datorn är ett absolut odjur för spel. Det finns många anledningar till varför det är det bästa stället att uppleva dina favoritspel överlägset, och fler och fler konsolspelare byter. Här är varför.

1. Datorer är kraftfullare än konsoler

Datorer är mycket kraftfullare än konsoler. När du tar bort det är spelkonsoler bara miniatyrdatorer som klarar många av samma saker. Men det måste göras vissa uppoffringar för att stoppa in en dator i en relativt liten spelkonsol.

I de flesta fall finns det inget ”mini” med en PC, och det finns några helt monstruösa speldatorer där ute. I slutändan är en PC mycket kraftfullare än någon konsol. Och som ett resultat kör de helt enkelt spel bättre.

2. Datorer har bättre grafik än konsoler

Kraften som en PC uppvisar gör att du kan uppleva spel med högsta prestanda på alla sätt. Detta gäller även grafik. Datorer har förstklassiga grafikkort som är dedikerade till visuell trohet. Dessa tekniska underverk kan producera grafik med upp till 8K-upplösning.

Datorer erbjuder också en mycket högre FPS-hastighet. Vad FPS betyder i spel kan ändras beroende på sammanhanget. Men i det här fallet syftar vi på bilder per sekund. Ramar är de många bilder som skapar en film. Tänk på när du ritar en doodle i det nedre hörnet av din anteckningsbok och snabbt bläddrar igenom sidorna för att ge din karaktär liv. Det här är vad som händer i ditt videospel. Ju fler bildrutor du ser per sekund, desto jämnare blir bilden.

Speldatorer kan konsekvent producera över 100 FPS. De kan också visa din bild i upp till 8K-upplösning samtidigt som acceptabel FPS bibehålls. Detta är mer än dubbelt vad vissa konsoler kan.

3. Du kan uppgradera din dator

En av de bästa egenskaperna hos en PC är att många av dem är modulära. Delar köps separat och individuellt anslutna till moderkortet. Det betyder att du kan byta ut delar utan att behöva byta ut hela din maskin.

Om du känner att din konsol inte har tillräckligt bra grafik, är det bara för dåligt. Det finns inte mycket du kan göra för att fixa det problemet förutom att uppgradera till nästa konsol.

Om du känner att ditt PC-grafikkort skulle kunna klara av en uppgradering, är du fri att köpa ett nytt och byta ut just den delen samtidigt som resten av din maskin är densamma. Detta ger mycket mer frihet än vad en konsol kan erbjuda.

4. Datorer är enklare att reparera än konsoler

Den modulära designen av en PC gör det inte bara lättare att uppgradera utan gör det också mycket lättare att fixa. Om en del sparkar i skopan, koppla helt enkelt bort den från moderkortet och ersätt den med en annan.

Att fixa konsoler själv kan vara komplicerat, och det rekommenderas inte om du inte har erfarenhet inom området. Om något går fel med din konsol är det bästa alternativet att skicka iväg den för att repareras eller ersättas av produktionsbolaget istället för att öppna den och försöka fixa det själv. Om du gör det kommer du faktiskt att ogiltigförklara alla garantier du kan ha på ditt system.

Vissa delar kan vara inbyggda i din PC. Men delar som grafikkort, RAM-minne och hårddiskar kan helt enkelt anslutas till moderkortet och är inte komplicerade att byta ut.

5. Du kan använda din dator för mer än bara spel

När du köper en speldator betyder det bara att den har delar som är tillräckligt kraftfulla för att köra de mest krävande spelen. Det betyder inte att det bara är lämpligt för det ändamålet. Du kan använda en PC för nästan vad som helst inom den digitala sfären.

Många människor arbetar från sina datorer, rullar på internet, tittar på film, gör filmer, skapar konst och illustrationer och till och med gör videospel. Listan fortsätter verkligen. Om du letar efter ett karriärbyte kan du till och med streama videospel från din dator. Konsoler är lysande för spel och ibland streaming, men att streama till Twitch från din PS5 eller Xbox är mycket svårare.

6. Datorer har fler digitala alternativ

Om du är en person som gillar att leva utan mycket röran kan en dator vara den perfekta platsen att lagra ditt spelbibliotek. Många datorer har idag ingen hårddisk. All deras data och spel lagras digitalt.

Konsoler erbjuder vanligtvis inte mycket förvaringsutrymme direkt ur lådan. Om du har många digitala spel behöver du med största sannolikhet en dyr lagringsuppgradering för att få plats med alla på ditt system. Av denna anledning väljer många spelare fysiska köp där det mesta av spelets data lagras på disken snarare än på konsolen.

Om du gillar att hålla hyllutrymmet ledigt för andra saker än videospelsfodral, kan PC-spel hjälpa dig att gå över till ett digitalt bibliotek.

7. Datorer har fler spel än konsoler

PC erbjuder också fler spel än konsoler i allmänhet. Många spel skapas på PC och portas sedan till konsoler senare. I vissa fall kommer spel att släppas på PC först eftersom porteringsprocessen kan ta mycket tid och ansträngning för utvecklare att slutföra.

Tv-spelskonsoler är i krig med varandra, i brist på en bättre term, där varje företag slåss om topplatsen på spelmarknaden. På grund av detta är många spel exklusiva för vissa konsoler. Många av dessa spel går så småningom över till PC, vilket verkar vara ett mer neutralt parti.

Detta gäller särskilt de senaste åren med ankomsten av Xbox Game Pass Ultimate på PC. PlayStation har börjat släppa många av sina exklusiva konsoler på PC också.

8. En mus och ett tangentbord ger mer kontroll än en kontroll

När det kommer till spel, slår en mus och ett tangentbord en kontroller vilken dag som helst. Du har mycket mer kontroll över dina rörelser med en mus och ett tangentbord, och många spelare väljer dem för tävlingsspel av denna anledning.

Har du någonsin förlorat mot en spelare som verkar ha omöjligt snabba reaktionstider i ett FPS-spel? De använder förmodligen en mus och ett tangentbord. Och vi är säkra på att varje konsolspelare känner till kampen för att desperat försöka skriva ett svar i Among Us med en handkontroll.

Att använda mus och tangentbord är så allmänt accepterat som överlägset att listiga spelare ständigt letar efter sätt att ansluta ett tangentbord och en mus till Nintendo Switch och andra konsoler.

9. De flesta videospelskontroller är kompatibla med PC

Att spela med mus och tangentbord är överlägset för många spelare, men inte alla. Det finns fortfarande gott om människor där ute som föredrar en klassisk handhållen kontroller. Men eftersom kontroller kan variera på så många sätt, har varje spelare en favorit.

Många kontroller är dock bara kompatibla med sina egna respektive plattformar. Det betyder att du inte kan använda din DualSense för att spela på din Switch, till exempel. Det är dock inte fallet med PC. De flesta kontroller kan ansluta till din PC, så att du alltid kan spela med din favorit.

10. Många spel är billigare på PC

PC-spel är nästan alltid billigare än sina konsoler. Det finns många anledningar till varför detta är fallet, men för att bara nämna några, utvecklare behöver inte ta hänsyn till några extra tillverknings-, frakt- eller licenskostnader.

Helt nya spel kan till och med vara upp till $10,00 billigare på PC än på konsol. Så även om den initiala kostnaden för att köpa eller bygga din dator kan vara mer än en konsol, kommer du att spara pengar över tiden på kostnaden för dina videospel.

Upplev spel som de var avsedda på en PC

Datorer är mycket kraftfullare, har bättre grafik, är mer anpassningsbara och är också mycket mer mångsidiga än konsoler.

Det finns väldigt få nackdelar med att spela på en dator, och det är därför fler och fler spelare hoppar av sina konsoler varje dag. Om du letar efter den bästa upplevelsen som spel har att erbjuda, hittar du den på PC.