10 saker du bör göra innan du lämnar tillbaka din arbetsdator

Spread the love

Viktiga takeaways

 • Rådgör med din arbetsgivare för att följa IT-policyerna innan du tar bort filer och returnerar din arbetsdator.
 • Säkerhetskopiera personliga filer och organisera återstående filer för dig själv och dina medarbetare innan du lämnar jobbet.
 • Skaffa tillstånd att kopiera användbara program och spara kontakter, e-postmeddelanden, inloggningsinformation, rensa webbläsarhistorik, radera personliga filer, tömma papperskorgen och rengöra datorn.

Du har fått ett jobberbjudande och du måste lämna tillbaka din arbetsdator. Innan du gör det finns det åtgärder du kan vidta för att skydda din konfidentiella information och spara värdefull data.

Även om den bärbara datorn var för arbetsändamål, är chansen stor att du gjorde några personliga saker på datorn och skulle vilja rensa den informationen innan du returnerar den. Här är stegen du bör ta innan du returnerar din arbetsdator.

1. Rådgör med din arbetsgivare

Innan du gör något med filerna på din dator bör du prata med din arbetsgivare för att säkerställa att du följer IT-policyerna. Vissa företag kan ha policyer som begränsar din möjlighet att ta emot kundkontaktinformation eller något som de anser vara proprietärt.

Du vill inte bränna broar när du lämnar en tjänst, så du måste följa företagets policy till din sista dag. Efter att ha fått godkännande från din arbetsgivare kan du börja arbeta med stegen nedan. Även om du inte säljer din dator kan du vara intresserad av att lära dig hur du permanent tar bort filer på din dator innan du säljer den för värdefulla tips.

2. Säkerhetskopiera dina dokument

När du har verifierat med din arbetsgivare att det är okej att säkerhetskopiera eventuella personliga filer på datorn är nästa steg att gå igenom din dator och ta bort de filer du inte längre behöver. När du har rensat bort onödiga filer från datorn bör du organisera de återstående filerna efter vem som behöver dem.

  Alla de bästa Google Sheets kortkommandon

Om du behöver filer för dig själv bör du säkerhetskopiera filerna på en USB-enhet eller använda molnlagring. För de filer som kollegor behöver åtkomst till när du lämnar, bör du säkerhetskopiera dem på en delad enhet för enkel åtkomst. Om du är osäker på att göra en säkerhetskopia kanske du är intresserad av att lära dig om verktyg från tredje part som du måste försöka säkerhetskopiera dina Windows-data.

3. Behåll användbara program

Medan du är på ditt nuvarande jobb kan du ha blivit introducerad till några program som du tycker är användbara. Om jobbet du går vidare till liknar ditt nuvarande, kan vissa av programmen vara värdefulla för dig i framtiden.

Innan du kopierar något av dessa program, skaffa skriftligt tillstånd från din arbetsgivare, eftersom vissa företag behandlar programmen de använder som proprietär information, och det kan finnas licensproblem. Prata med din arbetsgivare och IT-avdelning innan du laddar ner några program på företagets dator.

Om du får tillåtelse att kopiera programmen är det en utmärkt idé att ladda ner dem på en USB-enhet eller molnet för att komma åt dem när det behövs. Om du letar efter en planerare-app kanske du vill kolla in dessa kostnadsfria veckoplanerare för att organisera dina produktiva uppgifter.

Det kan finnas personer du träffat på ditt nuvarande jobb som du skulle vilja hålla kontakt med, personligen eller professionellt. Tillgång till gamla e-postmeddelanden kan också vara fördelaktigt i framtiden när du letar upp referenser, information och nätverksändamål. Du kanske vill kolla in en snabbguide för att importera och exportera e-postkontakter.

Om ditt företag använder Microsoft Outlook finns det två sätt att spara dina e-postmeddelanden och kontrakt:

 • Dra och släpp varje e-postmeddelande eller kontaktinformation manuellt till en ny mapp.
 • Exportera kontaktinformationen med funktionen Öppna & exportera under Arkiv och exportera filen som en CSV-fil. Du vill vara säker på att du markerar rutan Inkludera undermappar för att kopiera alla dina data till den mapp du valde.
 •   10 bästa universella fjärrkontroller för enkel kontroll av flera enheter

  5. Spara din inloggningsinformation

  Många av oss har tagit för vanan att spara våra lösenord i den webbläsare vi använder oftast eftersom det gör det lättare att komma åt våra konton. Det är ett enkelt och effektivt sätt att komma åt dina konton tills du behöver komma åt dem från en annan dator.

  Anteckna dina användarnamn och lösenord och spara informationen på ett säkert ställe där du enkelt kan komma åt den. Du kanske är intresserad av att lära dig hur du hanterar sparade lösenord på Android med Google Password Manager.

  6. Rensa din webbläsarhistorik

  Gratis stockfoton av Vecteezy
  https://www.vecteezy.com/photo/31176220-cleaning-safari-internet-browser-history-and-cache-data-on-iphone

  Du bör ta bort din cache, bokmärken, cookies, internethistorik och lösenord. Lösenord är särskilt viktiga att radera, eftersom att glömma att radera dem kan ge alla som kommer in på datorn tillgång till dina konton.

  De flesta webbläsare, som Microsoft Edge, Google Chrome och Firefox, gör det enkelt att ta bort data eftersom du kan komma åt verktyget i webbläsarinställningarna. Du kanske är intresserad av att lära dig hur du rensar Safaris webbhistorik på en iPhone eller Mac.

  7. Ta bort personliga program och filer

  Sök på din dator efter personliga filer, inklusive foton, videor och ljudfiler. Du kanske vill leta på välbekanta platser där du sparar filer, som nedladdningar, Mina dokument, skrivbordet och andra mappar som du har skapat.

  Du kan använda Windows sökfunktion för att hitta video-, ljud-, bildfiler och alla PDF-filer som du kan ha sparat. Dessutom finns det flera sätt att avinstallera program från Windows. Se till att du har raderat alla personliga e-postmeddelanden du har skickat från din jobbmail och ta bort appar som du har laddat ner för personligt bruk, som Netflix eller Spotify.

  8. Töm papperskorgen

  Foto: Lars Plougmann
  https://visualhunt.com/f7/photo/127133764/b8adf0216e/

    Hur skapar man ett Tic-Tac-Toe-spel i Python?

  När du har raderat dina personliga filer är det sista du vill göra att glömma att tömma papperskorgen och låta alla filer du inte vill att någon ska komma åt på ett ställe. Dina filer försvinner inte från enheten förrän du tömmer papperskorgen.

  Om det har gått ett tag sedan du tömde soptunnan kan du märka en ökning av datorns hastighet när du väl gör det. För att tömma din återvinningskärl, högerklicka på papperskorgen och välj Töm papperskorgen. Du kanske är intresserad av att lära dig hur du får Windows att automatiskt tömma papperskorgen.

  9. Rengör datorn

  Vissa av oss gör oss skyldiga till att äta och dricka runt våra datorer, vilket kan leda till spill och smulor. Innan du lämnar tillbaka din bärbara dator kan du använda tryckluft för att rengöra tangentbordet och en mikrofiberduk eller våtservetter för att rengöra datorn, dess skärm eller bildskärm och styrplattan.

  Om du letar efter tips om hur du rengör din dator, kanske du vill lära dig städtricks för att få din bärbara dator att se ny ut.

  10. Glöm inte din företagstelefon också!

  Förutom att lämna tillbaka din dator kommer din arbetsgivare att be dig lämna tillbaka din företagstelefon om de har försett dig med en. Stegen liknar de du tar för att rensa din dator.

  Att radera data från din telefon kan vara viktigare när du tänker på telefonernas personliga karaktär. Du vill vara säker på att du har raderat alla privata meddelanden och appar som du laddat ner för personligt bruk.

  Lämna ditt jobb på ett positivt sätt

  Oavsett varför du lämnar ditt nuvarande jobb är det viktigt att inte bränna broar vid avresan. Du vill göra övergången så smidig som möjligt och se till att dina kollegor kan komma åt det arbete du utförde medan du var på jobbet.

  Se till att alla du arbetar med känner till projektets status innan du lämnar, och knyt så många lösa trådar som möjligt. Lämna ditt jobb på en positiv ton för att ta det till din nästa position.