10 nackdelar med att köpa e-böcker istället för papperskopior

E-böcker har sina fördelar. De är ofta billigare än sina fysiska motsvarigheter, och du kan ta med dig hur många som helst överallt. Men det finns nackdelar att tänka på innan du lägger en massa pengar på att bygga ett digitalt bibliotek.

1. De flesta e-bokbutiker säljer licenser, inte böcker

Amazons Kindle är den överlägset mest populära e-läsaren, och Amazons digitala skyltfönster är den största e-bokåterförsäljaren. Men Amazon säljer faktiskt inte böcker. Snarare säljer företaget licenser för att läsa en digital version av en bok på en godkänd enhet eller i en godkänd app.

Företaget kan återkalla denna licens, vilket innebär att det kan radera en bok från din enhet utan ditt medgivande. Amazon har gjort nyheterna för detta tidigare, inklusive i The New York Times.

Amazon är inte ensam i detta avseende. Barnes & Noble, Kobo, Apple och Google följer alla samma modell. Om inte en återförsäljare uttryckligen säljer DRM-fria e-böcker, köper du bara en licens istället.

2. Dina böcker kan inte tjäna som dekoration

Dina böcker tjänar som dekoration och ger vissa rum en viss karaktär. Ett hemmakontor med en lampa och en vägg av böcker känns som ett mysigt bibliotek. Utan böcker kan samma rum kännas som ett rum med ett skrivbord.

Digitala böcker kan utgöra ett vackert rutnät på din skärm, men ingen annan än du ser det vanligtvis. Och om du läser på din telefon skiljer sig ett rutnät av e-böcker inte så mycket från ett rutnät av appar, ett rutnät med TV-program, ett rutnät med spel eller ett rutnät av poddsändningar.

3. Digitala böcker är inte lika lätta att dela

Om du bor med andra människor är böckerna i din bokhylla inte bara för dina ögon. Din partner eller dina barn har enkel tillgång till samma böcker. Med e-böcker kanske din licens inte tillåter dig att dela en bok med andra.

Och om den gör det kommer funktionen vanligtvis med begränsningar, och det kräver nästan säkert att den andra personen skapar ett konto, vilket är fallet när man delar Kindle-böcker med familjemedlemmar.

Familjemedlemmar är inte de enda som kanske vill se dina böcker. Rumskamrater eller vänner kan be om att få låna från din samling, och du kan låna från deras i gengäld. Dina vänner kan vara mer kapabla att ladda ner den nödvändiga appen för att läsa en e-bok, men många vill inte bry sig om den processen.

Dessutom, om ni båda inte deltar i ett av de sociala nätverken för bokälskare, har ni förmodligen ingen aning om vilka e-böcker som dina vänner ens äger.

4. Distraktioner kan göra det svårare att läsa

Telefoner, surfplattor och datorer är alla enheter för allmänna ändamål. Du kan göra precis vad som helst med dem. Och när du läser kan du fortfarande göra vad som helst med dem. Aviseringar från andra appar kan distrahera dig medan du läser på din enhet.

Även om du använder en dedikerad e-bläckläsare, kan det fortfarande vara svårt att fördjupa dig i en bok när du kan byta till vilken annan bok som helst i ditt bibliotek på ett infall. Valet av tyranni kan vara förlamande när du bär runt på hundratals böcker hela tiden.

5. Du kan (sannolikt) inte stödja din lokala bokhandel

Många av oss som är passionerade läsare har ett ställe där vi köper böcker som vi också brinner för. De av oss som bor inom räckhåll för en lokalt ägd bokhandel tycker ofta att de erbjuder en charm som stora lådor och butiker online inte kan hoppas på att replikera.

Men i de flesta fall kan du inte stödja din lokala bokhandel när du köper en e-bok. Beroende på var du bor kan det vara lättare att kolla in e-böcker från ditt lokala bibliotek. Men det finns inget som fysisk gångtrafik som understryker hur viktigt ett bibliotek är för dess samhälle.

6. Du hjälper Big Tech att bli större

Vi säger inte bara hejdå till småkillarna. När vi blir digitala börjar vi vanligtvis köpa alla våra böcker från en enda företagsjätte, vare sig det är Amazon eller Google. Företaget som redan har invasiva insikter i så många aspekter av ditt liv får lära sig ännu mer om dig. De får använda den informationen för att ytterligare utöka sin räckvidd.

När det gäller e-böcker kan en stor återförsäljare som Barnes & Noble känna sig som en mindre underdog i behov av support. Det är helt enkelt en liten fisk jämfört med ett företag av Amazons storlek.

7. Nätbutiker saknar magien i en fysisk plats

Fysiska bokhandlar, som bibliotek, kan vara magiska platser. Du får gå nerför rader av utvalda hyllor, förvånad över vad som hoppar ut på dig. Och om du ser något du gillar, eller du åtminstone är nyfiken på, kan du börja läsa det där och då. Det är en upplevelse som rullning genom miniatyrer inte ens börjar replikera.

Finns det fördelar med att handla digitalt? Säker. Det finns inget som är som omedelbar tacksamhet. Men det är mycket som har gått förlorat i processen.

8. Du kan inte sälja vidare eller donera e-böcker

När du har läst en fysisk bok kan du sälja den för att köpa den för nästa läsning. Eller så kan du donera boken för att frigöra utrymme på hyllan. Digitala böcker saknar detta alternativ.

När du är redo att lämna en bok kan du ta bort den. Till skillnad från att sälja eller donera en bok, skickar man inte bort en fil till någon annan. Det bidrar inte till en cirkulär ekonomi.

9. Det är svårare att skumma igenom e-böcker eller göra anteckningar

På något sätt är e-böcker lättare att läsa. Du kan ändra formateringen, göra texten större, så att du inte behöver kisa. Men det kan vara svårare att skumma en bok när du inte kan bläddra snabbt igenom sidorna för att få en känsla av vad som ligger framför dig.

Plus, även om de flesta e-läsprogram låter dig göra anteckningar, är det för många människor helt enkelt inte att jämföra med att ta upp en penna eller överstrykningspenna för att framhäva passager och skriva i marginalen.

10. Du kan behålla mer från tryckta böcker

Vissa studier rapporterar att människor absorberar och kommer ihåg mer när de läser en tryckt bok jämfört med en digital. Du kan hitta en sådan studie publicerad i Utbildningsforskningsöversikt, där denna information är särskilt relevant. Vi kanske vill förbereda barn för en digital värld genom att ge dem tidig tillgång till iPads och Chromebooks, men om de har svårare att ta till sig det de läser, förbereder vi dem verkligen för framgång?

Detta är inte mindre relevant för studenter på högskolan, vuxna på arbetsplatsen eller alla som är intresserade av livslångt lärande. Om du vill komma ihåg vad du läser (och det gör du förmodligen), finns det anledning att tro att det bästa är att hålla fast vid trycket.

Bör du avstå från e-böcker?

Förmodligen, om du skulle välja en, är det mindre skada i att svära bort e-böcker än att göra sig av med fysiska böcker. Och om du aldrig har köpt en e-bok tidigare, går du inte miste om mycket. Det viktigaste är trots allt vad du läser.

Som sagt, det finns vissa böcker som endast är tillgängliga digitalt, och du kan få fantastiska digitala erbjudanden från webbplatser som säljer paket. I slutändan finns det skäl att läsa både digitala och fysiska böcker, om du så vill.