10 korrigeringar för när du inte kan ringa telefonsamtal på din iPhone

Försökte du ringa ett samtal från din iPhone, men det går inte igenom? Du upptäcker förmodligen att du inte kan höra den utgående kopplingstonen eller att samtalsförsöket avslutas abrupt. Din skärm kan också visa ett felmeddelande som säger Call Failed.

Oavsett orsaken, här är alla olika sätt att fixa din iPhone när den inte tillåter dig att ringa telefonsamtal.

1. Stäng av flygplansläge

När flygplansläge är aktiverat på din iPhone inaktiverar funktionen både inkommande och utgående sms och samtal. Detta är viktigt för att förhindra störningar om du är på ett plan. Men om du inte behöver använda flygplansläge just nu, se till att det är avstängt genom att gå till din iPhones kontrollcenter och trycka på ikonen för flygplansläge.

Att slå på och av flygplansläget kan också lösa till synes orelaterade samtalsproblem.

2. Kontrollera din mobilplan

Om din iPhone inte ringer utan sms:ar kan du behöva kontrollera ditt mobilabonnemang. För att ringa ett samtal med din iPhones telefonapp behöver du ett aktivt mobilabonnemang med tillräckligt med samtalskredit eller minuter.

Vissa planer kan ange att de inkluderar obegränsade samtal, men haken är att den här funktionen kanske inte gäller för alla typer av telefonnummer, eller så kan du bara använda den under vissa tider på dygnet.

Kontrollera därför med ditt nätverk för att se om ditt mobilabonnemang har löpt ut eller har otillräcklig kredit. Om så är fallet laddar du helt enkelt om ditt konto, byter till en mer lämplig plan om det behövs, så bör du kunna börja ringa igen.

3. Kontrollera din telefonsignal

Om du befinner dig på en avlägsen plats utomhus, eller om det regnar eller snöar i ditt område, kan du uppleva dålig cellmottagning. Kontrollera cellsignalikonen i din iPhones statusfält för att ta reda på om det är därför din telefon inte tillåter dig att ringa.

Om det bara finns en vertikal stapel ifylld kan du prova att flytta till en annan plats för att få en starkare signal för att kunna ringa ett samtal. Om du till exempel är i ditt sovrum kan du bara gå till andra områden i ditt hus, som köket eller trädgården, ge dig den signal du behöver.

Om det inte finns några staplar alls, eller om du ser Ingen tjänst i statusfältet, besök din nätleverantörs webbplats och leta efter en täckningskarta för att ta reda på om du ska få någon signal på din nuvarande plats.

4. Slå på Wi-Fi-samtal

Wi-Fi-samtal hjälper dig att ringa (och ta emot) samtal när du har dålig mobilmottagning men kan ansluta till ett Wi-Fi-nätverk.

Så om du inte kan ringa samtal på din iPhone eller upptäcker att dina samtal ofta avbryts kan du försöka aktivera funktionen för att lösa problemet. Gå bara till Inställningar > Telefon > Wi-Fi-samtal. Slå på Wi-Fi-samtal på denna iPhone.

5. Sök efter en uppdatering av operatörsinställningar

En annan lösning är att kontrollera om din operatör har nätverksrelaterade uppdateringar. Anslut först din iPhone till Wi-Fi eller aktivera mobildata. Gå sedan till appen Inställningar. Välj Allmänt och tryck på Om.

Om en uppdatering är tillgänglig kommer du att se en uppmaning om uppdatering av operatörsinställningar. Tryck på Uppdatera för att påbörja installationen.

6. Starta om din iPhone

En vanlig men effektiv lösning för de flesta tekniska problem är att helt enkelt starta om din enhet. Olika iPhone-modeller har ofta olika omstartsmetoder. Så om du är osäker på exakt vad du ska göra kan du läsa vår dedikationsguide för att starta om din iPhone – det spelar ingen roll även om din iPhones knappar är trasiga.

7. Ta bort och sätt tillbaka din iPhones SIM-kort

Ett fungerande SIM-kort är viktigt för att sms:a och ringa samtal från din iPhone. Om din enhet inte kan upptäcka ditt SIM-kort korrekt kan det vara anledningen till att din iPhone inte kan ringa samtal.

Den enkla lösningen är att säkert ta bort SIM-kortet från din iPhone och sätta tillbaka det. SIM-kortsfacket finns på sidan av din iPhone. För att mata ut facket kan du använda SIM-utmatningsverktyget som medföljer din iPhone-låda (eller ett uträtat gem).

När du har tagit bort SIM-kortet torkar du det försiktigt med en mjuk, luddfri trasa. Sätt sedan tillbaka SIM-kortet i facket och skjut in det i din iPhone. Det är viktigt att hantera dessa komponenter försiktigt för att undvika att skada din enhet under processen.

8. Uppdatera din iPhone

Apples iOS-programuppdateringar kommer ofta med buggfixar som fixar mindre programvarubuggar. Ibland kan du lösa dina iPhones samtalsproblem genom att helt enkelt hålla din iPhone uppdaterad.

Så kolla in vår guide för att uppdatera din iPhone, eller gå bara till Inställningar > Allmänt > Programuppdatering för att se om en uppdatering är tillgänglig för din enhet.

9. Återställ nätverksinställningar

Du kanske inte kan ringa samtal från din iPhone om det finns nätverksrelaterade problem. Så nästa lösning är att återställa nätverksinställningarna på din iPhone.

Du kan vara säker på att detta inte är en fabriksåterställning. Den raderar helt enkelt nätverksdata, såsom Wi-Fi-lösenord och Bluetooth-enhetsanslutningar – som alla enkelt kan ställas in igen senare. Allt innehåll som lagras på din iPhone borde vara helt okej – som dina appar, foton och musik.

10. Återställ alla inställningar

Om din iPhone fortfarande inte kan ringa, är den sista lösningen du kan försöka återställa alla inställningar på din iPhone. För att göra detta, gå till Inställningar > Allmänt > Överför eller återställ iPhone. Tryck på Återställ och välj Återställ alla inställningar. Du kommer att bli ombedd att ange din enhets lösenord för att fortsätta.

Se till att du inte väljer alternativet Radera allt innehåll och inställningar, eftersom det kommer att radera all data på din iPhone.

Den här processen kan dock ta lång tid om du har mycket data på din enhet. Innan du försöker den här lösningen bör du fundera på om problemet faktiskt kan bero på personen du försöker ringa. Du kanske vill hitta ett annat sätt att nå ut till dem för att säkerställa att deras telefon fungerar innan du spenderar mer tid på att återställa inställningarna på din egen enhet.

Din iPhone kanske inte är problemet

Det finns några anledningar till varför din målmottagares enhet kanske inte tar emot ditt samtal. Till exempel kan de ha en dålig signal även om du inte har det. Eller så kanske de sätter sin telefon i Stör ej-läge för att blockera alla samtal.

Det finns ett snabbt sätt att bekräfta om problemet ligger i din iPhones funktionalitet. Du kan prova att ringa någon i samma rum som du eller någon du känner som är tillgänglig för att ta ditt testsamtal.

Om samtalet går igenom betyder det att din iPhone kan ringa ett utgående samtal utan problem, så problemet måste ligga hos den andra personen du försöker ringa.

Alternativa sätt att ringa någon

Om du misstänker att problemet är med din enhet, är telefonappen inte ditt enda alternativ när du behöver ringa någon. Här är några alternativa metoder för att ringa ett samtal från din iPhone.

Använd FaceTime

Testa att använda FaceTime-appen för att ringa din kontakt istället för telefonappen. Oavsett om du aktiverar video eller inte, kommer detta att tvinga din iPhone att ringa ett samtal över din internetanslutning – istället för ditt mobilnätverk – vilket kan tillåta att den går igenom.

Använd appar från tredje part

Om du kan ansluta till ett Wi-Fi-nätverk kan du istället ringa ett samtal med appar från tredje part, som WhatsApp och Messenger. Med dessa appar kan du ringa gratis via en internetanslutning.

Begränsningen är dock att din kontakt också måste vara en användare av den appen. Dessutom måste de ha Wi-Fi eller mobildata aktiverat på sin enhet för att ta emot aviseringen om inkommande samtal.

Använd en annan telefon

Ett annat alternativ är att helt enkelt låna en annan persons telefon för att ringa. Om de använder en annan bärare kan de ha en starkare cellsignal än du.

Tänk dock på din samtalslängd och den potentiella kostnaden för samtalet. Du vill inte sluta med att din vän får höga samtalsavgifter efter att de låter dig använda sin telefon!

Använd din iPhone för att ringa igen

Om du har fastnat och undrat varför du inte kan ringa samtal på din iPhone, hoppas vi att den här listan med korrigeringar och förslag har hjälpt dig att åtgärda telefonsamtalsproblemen du upplevde. Om problemet kvarstår är det bättre att kontakta din mobiloperatör eller Apples support för ytterligare hjälp.