10 enkelkortsdatorer för dina nästa automationsprojekt

Spread the love

Om du är en tekniknörd och älskar att experimentera med automationsprojekt, kommer du att älska att ha dessa enkortsdatorer.

Enkelkortsdatorer (SBC) drabbades brett under pandemin på grund av brist på komponenter. Allt blir dock normalt med tiden och 2023 har inneburit många fler möjligheter och en bättre miljö.

Denna förändring i miljön kan lätt märkas i prisinflationen för enkortsdatorer. Som vi vet blir SBC-enheter nu go-to-enheter för de flesta allmänna ändamål, inklusive hemmabio, spelprylar och mer.

Om du letar efter ett energisnålt alternativ till en vanlig dator, då är du på rätt plats. Idag i den här artikeln har vi listat några av de bästa enkortsdatorerna du kan lita på för framtida projekt.

Vad är en enkelkortsdator?

Som vi alla vet är en dator inte en enkel maskin. Det är en samling av olika små komponenter som GPU, processor, RAM, etc., och alla dessa komponenter är välorganiserade i ett fodral.

Men en enkelkortsdator bryter i princip alla dessa normer. Det är ett komplett system där alla viktiga element, som mikroprocessorn, minnet och alla andra väsentliga komponenter, är byggda eller organiserade på ett enda kretskort.

SBC:er är helt fungerande datorer med alla viktiga funktioner som kringutrustning, USB, seriella portar och mer inbäddade på ett enda kort.

SBC:er kan verka mindre fungerande än vanliga datorer. Men verkligheten är en helt annan. SBC finns i många former, som inte bara används i vanliga uppgifter utan också används i militära och rymdtillämpningar.

Vad skiljer en enkelkortsdator från en vanlig dator?

Eftersom du har blivit bekant med vad en enkortsdator är, är det vanligt att tvivla på vad som skiljer den från vanliga eller traditionella datorer. Tja, svaret på den här frågan är inte så komplicerat.

Som nämnts är enkortsdatorer system byggda på ett enda kretskort. Detta indikerar direkt att SBC inte behöver något extra fodral för att lägga till eller lagra komponenter som fodralfläktar, trånga kablar, etc.

Men dessa konstruktionsskillnader förändrar också systemets användning och syfte. Enkortsdatorer kanske inte fungerar som moderna stationära datorer. Men ändå används de ofta och föredras framför traditionella stationära datorer.

Var används enkortsdatorer?

När du tittar på SBC kan det verka som ett system med enkel infrastruktur och mindre tillförlitlighet jämfört med moderna avancerade stationära datorer. Datorer anpassas dock efter användarnas preferenser snarare än den totala prestandan. Som en konsekvens passar SBC betydligt i de flesta fall.

Enkelheten hos SBC är en av dess största nyckelfaktorer som gör den mer bekväm och använd i olika branscher. På grund av sin enkla och oföränderliga struktur visar SBC vanligtvis färre buggar och konflikter än traditionella stationära datorer.

  3 Bästa Farming Simulator Hosting för alla

Som ett resultat används dessa system i stor utsträckning i olika branscher, inklusive smarta hem, fordonsindustrin, medicinska, kommersiella, utbildnings- och militära tillämpningar.

Om du letar efter en bra SBC, då är du på den perfekta platsen. Här är några av de bästa enkortsdatorerna du kan lita på för att göra ditt arbete enklare.

Khadas VIM4 SBC

Khadas VIM4 är bland de senaste tillskotten till den populära Khadas VIM-serien. Detta tillägg till den här serien är allmänt känt som det bästa alternativet till Raspberry Pi 4. Storleken på båda SBC:erna är väldigt lika, men Khadas VIM 4 har en mycket kraftfullare processor i jämförelse.

Kommer till de viktigaste funktionerna i systemet. Khadas har kontinuerligt förbättrat användarupplevelsen genom att lägga till distinkta funktioner till sina SBC:er.

Denna fjärde utgåva i VIM-serien inkluderade de senaste chipsen och fantastiska funktioner som Amlogic A311D2 fyra eller sex kärnor CPU, OOWOW programvara, HDMI-ingång, dubbla mikrofoner, alternativ för anslutning inklusive USB C och USB-A-portar, Wi-Fi, etc. .

Processor – 2,2 GHz quad Core ARM Cortex-A73 och 2,0 GHz quad-core Cortex-A53

GPU – Mali G52MP8

Minne – 8GB

Anslutning – Bluetooth 5.1, Wi-Fi 6-modul

Orange Pi 3 LTS

Om du letar efter en budgetvänlig och bra funktionell SBC så kan Orange Pi 3 vara till hjälp för dig. Orange Pi 3 är en bättre SBC-utgåva än Raspberry Pi 3-modellen eftersom den kommer med en snabbare och effektivare CPU och GPU.

På grund av dess toppprestanda är Orange Pi 3 ett system med öppen källkod som ofta används i surfplattor, edge computing, cloud computing, etc. Nyckelfunktionerna i denna SBC inkluderar stöd för Gigabit Ethernet, strömhantering, kompatibla pin-funktioner och mer.

Orange Pi 3 är en av de mest föreslagna SBC:erna för kommersiella ändamål. Du kan köpa detta budgetvänliga kretskort om du är student och vill ha en SBC som passar alla dina behov.

Processor – Quad 64-bitars 1,8 GHz ARM Cortex-A53

GPU – Mali T720

RAM-minne – 2GB

Anslutning – Bluetooth, Wi-Fi

ZimaBoard 832

Om du hoppas kunna hitta en enda server för din kreativitet, så har vi täckt det åt dig. ZimaBoard är en budgetvänlig server med ett bräda som är speciellt designad för nördar, gör-det-själv-are, etc. Det bästa kännetecknet för det här kortet är dess utbyggbarhet.

ZimaBoard är ett system med öppen källkod som även stöder Linux, Windows, Android och mer. Detta multi-tasking board har både utbyggbarheten hos en x86 SBC och den funktionella kraften hos en mikroserver.

Genom dessa rader skulle du redan vara tydlig med att du kan använda det här kortet för olika ändamål, inklusive personliga molnservrar, mjukvaruroutrar och annat. Detta lågpris- och energikrävande system kan enkelt göra allt ditt arbete gjort.

Processor – Intel Celeron-processor ”Apollo Lake”

GPU – Intel® HD Graphics 500

Minne – 8GB

Anslutning – Wi-Fi, 2x USB

  Lär dig en ny färdighet 2022 med dessa appar

Tinker Board S

Denna SBC är för dig som letar efter pålitliga och stabila enkortsdatorer med en budget under $150. Tinker Board S är en hållbar SBC för gör-det-själv-entusiaster och tillverkare.

När vi säger hållbart inkluderar detta dess övergripande prestanda. Du kan lita på denna SBC för dina dagliga uppgifter, inklusive spel, högkvalitativ medieuppspelning, bildstabilisering och mer.

Utvecklarna av det här kortet har sett till att ge en överlägsen användarupplevelse för nybörjare eftersom de har lagt till en färgkodad GPIO-header, vilket gör stifthuvuden lätt att känna igen. Denna SBC innehåller också en kylfläns, som förbättrar dess prestanda och hastighet.

Processor – Rockchip Quad-Core RK3288

GPU – ARM Mali T764

Minne – 2GB

Anslutning – Bluetooth, Wi-Fi

Libre Computer Board Project

Alla föredrar inte komplexa system. Vissa människor letar bara efter en grundläggande installation för att utföra enkla uppgifter smidigt. Om du är en av dessa personer är Libre Computer Board perfekt för dig eftersom den är enkel och budgetvänlig.

Libres datorkort anses vara ett av de bästa alternativen för RPi 3 då det har samma formfaktor att återanvända med dina befintliga fodral.

Libres datorkort presterar snabbare och mer effektivt än en Pi 3 B-modell samtidigt som den förbrukar hälften av strömmen. Detta är ett system med öppen källkod som stöder både Linux och Android operativsystem.

Processor – Quad-Core 64-bitars ARMv8 Cortex-A53

GPU – Mali-450MP

Minne – 2GB

Anslutning – HDMI, GPIO

Raspberry Pi 4 Model B

Raspberry Pi är en av de mest kända enkortsdatorserierna, och här talar vi om den senaste Raspberry Pi 4 Model B. Detta är delvis en avancerad enkelkortsdator med stor processorhastighet, minne, multimediaprestanda och Mer.

Raspberry Pi 4 Model B-systemet erbjuder stationära prestanda som liknar x86 PC-system på nybörjarnivå. Raspberry Pi 4 Model B är ett steg före sin tidigare modell Raspberry Pi 3 Model B, med liknande strömförbrukning. Vi kan dra slutsatsen att du blir bättre men till samma kostnad.

De viktigaste funktionerna i denna modell inkluderar 8 GB minne, fantastisk videoutgång, en strömingångskontakt, etc. Utöver detta kan du också få Raspberry Pi 5-tillägg för bättre prestanda och upplevelse.

Processor – Quad-Core CortexA72,

GPU – Broadcom VideoCore VI

Minne – 8GB

Anslutning – Bluetooth, Wi-Fi

Orange Pi 5

Denna SBC är återigen från Orange, med en bättre version och kompatibilitet för att passa dina önskemål. Orange Pi 5 är ett öppen källkodskort som refererar till många gränssnitt.

Denna SBC betecknas också som Mini PC eftersom den fungerar mycket bra med olika operativsystem, inklusive dess officiella Orange Pi, Android 12, Debian11 och andra operativsystem.

Dessa rader skulle redan ha tipsat dig om dess kompatibilitet. Detta mikrokontrollerkort används ofta i surfplattor, edge computing, artificiell intelligens, cloud computing, etc.

Orange Pi 5 erbjuder dig rikliga gränssnitt som HDMI-utgång, GPIO-gränssnitt, etc., för en ännu mer flexibel upplevelse. Om du vill ha den senaste utgåvan av SBC till ett överkomligt pris, kan du överväga Orange Pi 5.

  11 bästa AiOps-plattformar för att analysera och övervaka data, webbplats, loggar, nätverk och mer

Processor – Octa-core 64-bitars processor

GPU – ARM Mali-G610

RAM-minne – 16 GB

Anslutning – USB, Ethernet, HDMI

NVIDIA Jetson Nano-utvecklare

Den här är en bekväm SBC som kan användas för att köra moderna AI-arbetsbelastningar till minimalt pris och kraft. NVIDIA Jetson Nano-utvecklarna är en fantastisk SBC för utvecklare, elever och skapare eftersom den låter dig köra AI-ramverk och -modeller med bra bearbetningshastighet.

Denna moderna SBC är ett utmärkt medium för att låta utvecklare ansluta till moderna Al-ramverk och applikationer. Från att lära sig AI till att bygga en autonom bot, en smart hemenhet, etc., Jetson Nano kan hjälpa dig med alla dina behov.

Denna SBC har fler funktioner som ett 40-stifts expansionshuvud, microSD-kortplats, MIPI CSI-2 kamerakontakter, etc.

Processor – Quad-Core ARM Cortex-A57 MPCore-processor

GPU – NVIDIA Maxwell-arkitektur

Minne – 4 GB

Anslutning – Gigabit Ethernet

ELEGOO styrelse

ELEGOO har tagit hand om användare sedan 2011 genom att tillhandahålla den bästa hårdvaran med öppen källkod genom att forska, utveckla och marknadsföra dem för användare.

ELEGOO UNO R3 är en av dessa fantastiska produkter. De viktigaste egenskaperna hos denna SBC är att det här kortet är mycket snabbare än tidigare, eftersom de har ersatt ATMega8U2-chippet med 16U2. Som ett resultat kan du uppleva snabbare överföringshastigheter och mer minne än tidigare.

Denna mikrokontroller är integrerad med AMD CPU och stöder Windows 10 som villkor för operativsystemet. Dessutom anses ELEGOO R3 vara bäst för programmerare eftersom den låter dig ladda upp ny kod utan att använda en extern hårdvaruprogrammerare.

Processor – ATmega328 P 16 MHz

GPU – AGP

RAM-minne – 32 KB, 2KB SRAM och 1 KB EEPROM.

Anslutning – Bluetooth

Raspberry Pi 4 Model B

Raspberry Pi 4 Model B är förversionen av Raspberry Pi 5 Model B. Du kommer att märka många skillnader mellan båda. Men det är en väldigt liten skillnad i priset. Raspberry Pi 4 Model B anses vara den omkonstruerade och nya modellen i familjen eller serien av Pi.

Raspberry Pi 4 Model B har en kraftfull processor, snabbt nätverk, olika alternativ i RAM och många andra funktioner. Det kan resultera i en stor investering om du är intresserad av att lära dig, göra eller Octo print.

Man skulle kunna tro att vi har nämnt Raspberry Pi 4 Model B två gånger, men du kan också märka en liten skillnad i pris och funktioner mellan båda.

Processor – ARM Cortex-A72

GPU – Broadcom VideoCore VI

RAM-minne – 8 GB

Anslutning – Bluetooth, Wi-Fi, Ethernet

Avslutar

Enkortsdatorer blir dyrare dag för dag. Men är de värda att investera i? Ja, enkelkortsdatorer väljs i stor utsträckning på grund av deras låga kostnad, minimala storlek och breda utbud av förmågor. Så, utan tvekan kan du investera i dem.

Den här artikeln var helt för dig som funderar på att köpa en SBC för att arbeta med små uppgifter eller experimentera med automationsprojekt.

Du kan också utforska några av de bästa smarta pluggarna för ditt smarta hem.