10 egenskaper varje kreativ entreprenör borde ha

När du är ett par år i en kreativ strävan kanske du börjar fundera på att bygga ett företag kring dina passioner. Tack vare internet och teknik vi har till vårt förfogande har det aldrig varit mer lättillgängligt att skapa din egen väg.

När du håller fast vid det på lång sikt är kreativt entreprenörskap en givande resa. Det är dock viktigt att se till att du har de egenskaper som krävs för att fortsätta på lång sikt.

Om du är lite förvirrad över vad du behöver, oroa dig inte; du är på rätt plats. Fortsätt läsa för att upptäcka de mest avgörande egenskaperna för att ge dig in på denna väg.

1. Erfarenhet av att göra din affärsidé som hobby

Det är naturligt att inspireras av andra kreativa, till exempel foto-youtubers, som tjänar på att göra det de älskar. Men om du bara försöker starta ett eget företag för att du tror att du kan få inflytande och pengar, kommer du snabbt att bli utbränd.

Att ha ett genuint intresse är det enda sättet att utmärka sig i alla delar av livet och känna sig uppfylld. Denna underliggande kärlek till det du gör kommer att motivera dig att gå upp de dagar då det känns lite svårare att göra det. Och när du lär dig mer om branschen blir du en tankeledare och en innovatör.

Innan du förvandlar en kreativ strävan till ett företag, gör det som en hobby i minst två eller tre år. Om du fortfarande är intresserad av att göra det efter att nyheten har tagit slut, är du förmodligen på väg att vinna.

2. En vilja att lära och anpassa sig

Om du har ett jobb du inte är intresserad av är det lätt att bli bekväm och inte fokusera på att lära dig nya färdigheter. Du måste ändra det sättet att tänka för att bli en framgångsrik kreativ entreprenör. Branscher som fotografi och design utvecklas hela tiden, och din stil kommer naturligt att mogna när du blir mer erfaren.

Om du är ovillig att anpassa dig när du utvecklas kommer du att stagnera. Och någon gång kommer du förmodligen att bestämma dig för att sluta. Om din specifika passion är fotografering, överväg dessa gratis onlinefotokurser som är värda att gå på.

3. Tålamod

Sociala medier har gjort det lättare för oss att hålla kontakten med våra vänner, och för många kreativa är det ett avgörande verktyg för att bygga upp sina företag. Men samtidigt är det lätt att fastna i fällan att avundas allas till synes polerade liv.

Att jämföra sig med människor som har många års erfarenhet är ett nollsummespel. När du ger dig ut på din kreativa entreprenörskapsresa måste du förstå hur lång tid det tar att bygga upp dig själv.

Under de första åren kommer du förmodligen att lägga ner en betydande mängd arbete och se få vinster. Men med tiden kommer dessa att förvärras.

Ge dig själv minst tre år för att få något att fungera. Sätt upp mindre mål som kommer att hålla dig framåt, och försök att absorbera så mycket information som möjligt.

4. En tydlig idé om problemet du vill lösa

Om du inte kan lösa ett problem för din publik kommer din kreativa entreprenörskapsresa att stöta på en stötesten.

Genom att göra vad du än vill ägna dig åt som hobby har du förmodligen märkt flera problem som behöver åtgärdas i din bransch – oavsett om det är från att uppleva dem själv eller innehållet du konsumerar.

När du väl vet vilka typer av saker som folk vill lösa kan du börja fundera på hur du kan tillgodose dem. Sätt ihop en strategi som ger dem gratisvärde, som senare gör att du kan flytta din publik längre ner i försäljningstratten.

5. Har bra utrustning

I dina tidiga dagar som kreativ är den bästa utrustningen vad du än har till ditt förfogande. Men någon gång måste du uppgradera och se till att det du har är tillräckligt bra för att skapa arbete på professionell nivå.

Om du till exempel är fotograf behöver du inte ha den bästa kameran på marknaden. Men det du har måste åtminstone kunna ta mycket bra bilder – och det måste vara något som du är bekväm med att använda.

Andra kreativa områden kommer att kräva annan utrustning. Om du vill bli en poddsändare bör du investera i en högkvalitativ mikrofon. Likaså bör blivande videografer och YouTubers se till att de har en kamera och en inställning som gör att de kan producera de kreativa resultat de letar efter.

Att köpa bättre utrustning kan bli dyrt, men du har flera val för att finansiera dessa inköp. Tänk på följande:

 • Sälj din gamla utrustning för att frigöra pengar.
 • Ta på dig frilansarbete medan du bygger upp ditt företag.
 • Om du fortfarande är i ditt dagliga jobb, lägg en del av din lön i en sparpott.
 • Titta runt i ditt hus efter saker du inte använder och sälj dem.

Du kan använda MPB för att köpa, byta och sälja utrustning om du är fotograf eller videograf.

6. Ha effektiva system på plats

För att lyckas som kreativ entreprenör är det lika viktigt att ha effektiva system på plats som att sätta upp mål – om inte ännu mer avgörande.

När du skapar effektiva system är det en bra idé att först tänka på var du vill vara om ett år eller så. Beskriv sedan de åtgärder du kommer att vidta för att uppfylla dina ambitioner.

Det är också viktigt att du tänker på vilken teknik du kan använda för att förbättra din effektivitet. Till exempel kanske du vill använda ett produktivitetsverktyg som Todoist för att spåra dina dagliga mål. Att ha rätt programvara, som Adobe Lightroom om du är fotograf eller Adobe Audition för podcasting, är också viktigt.

Dina system kommer att behöva finjusteras när du blir mer avancerad, så det är värt att återbesöka dessa var tredje månad eller så.

7. En mångfald av färdigheter

Som kreativ entreprenör kommer du att bära många hattar. Ja, du måste vara skicklig inom själva fältet – men du måste också lära dig alla detaljer i att driva ett företag effektivt.

För att lyckas med kreativt entreprenörskap, här är några av de saker du behöver lära dig själv:

 • Hur man skapar effektfullt innehåll i sociala medier.
 • Hur man skapar produkter av hög kvalitet.
 • Hur man bygger en webbplats som konverterar leads.
 • Hur du lämnar in din skattedeklaration.

Om du aldrig har drivit ett företag tidigare är det värt att prova frilansandet ett tag. Förutom att lära dig grunderna i företagsägande, kommer du också att bygga ditt professionella nätverk. För att göra processen smidigare, se dessa tips om hur du går över från ett 9-5 jobb till frilansande.

8. Outside-the-Box-tänkande

Även om det är en bra idé att ha en uppfattning om de problem du vill lösa, är det inte det enda du bör tänka på i kreativt entreprenörskap. Ibland kommer du att märka att det finns marknadsluckor där andra kanske inte ser dem – och i dessa fall är det viktigt att tänka utanför boxen.

Att tänka utanför ramarna gör att du kan vara mer innovativ, men det kan vara svårt att samla dina idéer om du ständigt är distraherad. Med det i åtanke är det värt att regelbundet koppla bort från distraktioner och teknik. Du kan prova en detox på sociala medier, men att gå på promenader och meditera är också bra.

9. Fasta vanor i ditt personliga liv

Du kan tekniskt sett bygga ett kreativt företag samtidigt som delar av ditt personliga liv inte är synkroniserade, men att göra det kan allvarligt offra din långsiktiga hälsa.

Innan du fördjupar dig i kreativt entreprenörskap bör du tänka på att bygga fasta vanor i ditt personliga liv. Genom att göra det kan du arbeta med din maximala potential.

Att ha ett konsekvent sömn-vaken-schema är viktigt, och du bör också starkt överväga att implementera en morgonrutin. Det behöver inte vara komplicerat, men journalföring, träning och kalla duschar är alla fantastiska utgångspunkter. Du kan använda appar för vanespårning för att säkerställa att du håller dig motiverad.

10. Självförtroende

I början kommer du att ha en känsla av bedragares syndrom. Men för att lyckas med kreativt entreprenörskap måste du tro på dig själv.

Eftersom du tar en väg som många inte gör, kan du ha svårt att relatera till andra. Du kan också ha folk som säger till dig att ”vara mer realistisk” och andra avvisande kommentarer. I dessa ögonblick är det viktigt att du ignorerar vad de säger och håller ut.

Just det faktum att du gör det som de flesta inte gör, placerar dig redan i den översta percentilen, och det borde ge dig självförtroende att fortsätta. Du kan använda många appar för att bygga upp självförtroende, och det är också värt att arbeta igenom negativa känslor som kan uppstå istället för att undertrycka dem.

Nyckel takeaways

 • Innan du startar ett kreativt företag, utöva din passion som hobby i minst två till tre år för att säkerställa genuint intresse och långsiktigt engagemang.
 • En vilja att lära och anpassa sig är avgörande för framgång som kreativ entreprenör, eftersom branscher utvecklas och din stil mognar med tiden.
 • Tålamod är nyckeln i kreativt entreprenörskap, eftersom det tar tid att bygga upp dig själv. Sätt upp mindre mål, ta till dig information och ge dig själv minst tre år att se framsteg.

Kreativt entreprenörskap är en spännande resa

Kreativt entreprenörskap är en tillfredsställande väg om du håller fast vid det på lång sikt. Men samtidigt är det inte en promenad i parken, och du måste plocka upp flera färdigheter för att få det att fungera. Dessa tips är en användbar utgångspunkt, men för att bli en mästare krävs att du går ut och vidtar åtgärder på egen hand.