10 CPU Benchmark-verktyg för att mäta processorprestanda [2023]

Oavsett om du har köpt en ny dator eller om du har installerat en ny hårdvarukomponent är det avgörande att testa processorns prestanda.

Detta låter dig avgöra hur dåligt eller bra ditt system presterar. Och, naturligtvis, om dina favoritspel kommer att fungera smidigt eller inte.

Om du inte vet ännu, är CPU-benchmarking en process för att mäta systemets centralenhets funktionalitet inom några minuter och få mer information om det.

Det ger dig ett riktmärke som du kan använda för att jämföra med andra processorer där ute. Det hjälper dig i princip att fatta ett välgrundat beslut om vad du ska göra härnäst angående din dator.

I det här inlägget kommer vi att granska några av de bästa CPU-benchmarkingverktygen för att testa vår processor.

Innan vi hoppar in i listan, låt oss göra några saker rätt.

Varför är CPU Benchmarking användbart?

CPU-benchmarking är användbart av många anledningar. Förutom att köra ett fullfjädrat test på din CPU och berätta varje liten detalj om den, har den också andra fördelar, som:

 • Det ger dig en förståelse för dina CPU-specifikationer.
 • En bra guide för att jämföra med andra processorer.
 • Den berättar medelhastigheten för olika programvaror.
 • Det hjälper dig att känna ditt system in och ut innan du köper det.
 • Flaggar hårdvaruproblem, om några.

CPU Benchmarking är också användbart när du uppgraderar din dator, eftersom det talar om exakt vilka områden som behöver en uppgradering.

Läs också: Bästa PC-optimerare för att snabba upp din långsamma dator

Skillnaden mellan PC Benchmarking och CPU Benchmarking

Det är väldigt lätt att blanda ihop CPU-benchmarking och hela PC-benchmarking.

Å ena sidan hänvisar CPU-benchmarking till processen att ENDAST testa din centralenhet, medan PC-benchmarking hänvisar till mycket mer än så.

I PC-benchmarking kan du testa olika systemelement, inklusive GPU och SSD. Det är i princip ett test som består av alla komponenter i din dator.

Läs också: Bästa PC Benchmark-programvara

Det enklaste sättet att testa din CPU är att använda ett benchmarking-verktyg. Låt oss fortsätta med de bästa alternativen som jag har sammanställt.

UserBenchmark

Det här gratisverktyget som heter UserBenchmark är ett utmärkt sätt att komma igång med processen för CPU-benchmarking. Det är enkelt att använda och gör det enkelt att identifiera eventuella problem samt utforska de bästa uppgraderingarna.

Det låter dig testa heltal, flytande och sträng. Du får också de bästa rekommendationerna under en specificerad budget om du ser fram emot att uppgradera eller köpa en ny CPU.

Geekbench 5

Tillgänglig för en mängd olika enheter och operativsystem, Geekbench 5 erbjuder en sofistikerad plattform för dig att testa din CPU och jämföra den med andra. Det är ett enkelt men kraftfullt verktyg som ger dig mer än bara CPU-benchmarking.

Med fokus på CPU-benchmarking mäter den din processors kraft med en kärna och flera kärnor i nya applikationsområden, inklusive Augmented Reality och Machine Learning.

Du kan dela dina resultat med andra med hjälp av deras webbläsare.

CPU Benchmark Online

Till skillnad från många andra verktyg kräver CPU Benchmark Online ingen installation eftersom det fungerar från din webbläsare. Du måste fylla i några detaljer, såsom namnet på ditt system och syftet med testet, och starta CPU-benchmarkprocessen.

När testet är klart kan du se resultaten på din skärm och få en permalänk att dela med andra.

Verktyget ber dig att göra några saker för att säkerställa att benchmarkingen görs korrekt. För det första är det viktigt att stänga alla andra webbläsare och appar som körs på din dator. Slutligen är det ganska uppenbart, men du bör inte uppdatera eller stänga den aktuella webbläsaren under processen.

Cinebench

På bara 10 minuter ger Cinebench by Maxon dig ett korrekt och mer ”verkligt” CPU-riktmärke med hjälp av fantastiska bildåtergivningstekniker som maximerar alla dina CPU-resurser.

Verktyget är gratis att installera och använder 4D-teknik för att utföra ditt systems prestandatester. Styrkan med detta verktyg ligger i att testa din CPU:s trådar och minne.

För att inte tala om, det är superenkelt att använda, allt tack vare det användarvänliga gränssnittet.

Godkänt

Sedan starten 1998 har PassMark skaffat baslinjeriktmärken från miljontals datorer som i sin tur hjälper dig att jämföra och jämföra din CPU också.

Några av de många möjligheterna med detta verktyg inkluderar:

 • Mät effekten av konfigurationsändringar och hårdvaruuppgraderingar.
 • Du kan köra ett test direkt från din USB-enhet.
 • Ingen nonsens licensiering – du kan flytta programvaran från ett system till ett annat när du väl har köpt den.
 • Avancerad testning.
 • Stöd för flera plattformar.

Du får teknisk support i 12 månader via e-post och telefon för att nå ut när du behöver hjälp.

Blandare

Blender är helt gratis programvara med öppen källkod som gör många saker.

Du kan göra följande:

Bortsett från dessa låter den dig också utföra noggrann CPU-benchmarking och dela den med en stor grupp människor runt om i världen. Om du gör det kan du få förslag för att göra ditt system bättre, och du kan också jämföra det med andra processorer från gemenskapen.

Möjligheterna med Blender är många, så jag rekommenderar att du provar den här.

PCMark 10

Snabb, effektiv och enkel att använda är de egenskaper som bäst beskriver PCMark 10, den senaste versionen i deras serie av benchmarking.

Den låter dig utföra en mängd olika tester, inklusive:

 • Prestandatester
 • Anpassade köralternativ
 • Benchmarks för batterilivslängd
 • Nya riktmärken för lagring

Du kan jämföra resultaten med de senaste SSD:erna och se var ditt system står i jämförelse.

Till att börja med behöver du bara välja mellan accelererade och konventionella benchmarkinglägen och utföra ditt test för att få dina resultat på ett nafs.

Silverbänk

SilverBench använder javascript för att benchmarka din dator eller mobila CPU med hjälp av en motor för fotonmappning.

Den har 3 tillgängliga benchmarkingalternativ:

 • Prestanda
 • Extrem
 • Stresstest
 • Du kan använda stresstestet för att testa CPU-inbränning, stabilitet och temperatur. En mycket trevlig funktion hos SilverBench är att den låter dig se de senaste 100 riktmärkena som gjorts för din jämförelse och analys.

  Super PI

  Super PI, ett enkeltrådat benchmarkverktyg, beräknar pi till ett visst antal siffror och ger korrekta testresultat. Den använder en algoritm som heter Gauss-Legendre för verktyget, och det bästa är att det får regelbundna uppdateringar för att hålla det igång som bäst.

  Du kan ladda ner och använda den helt utan kostnad.

  Matteus x83

  Detta online CPU benchmark-verktyg av Matthew x83 är ett gratis test i webbläsaren som utvärderar din dators processorer genom att köra algoritmer parallellt.

  Den har 3 testprofiler som du kan använda för att jämföra din CPU. Men om du är en hemdatoranvändare rekommenderas det förvalda alternativet för att gå vidare.

  Det här verktyget erbjuder också andra olika tester, såsom en mikrofon, GPU, GPU och webbkamerastresstest, bland andra.

  Slutord

  Oavsett om du är en IT-processor eller bara en tillfällig användare, är ovanstående CPU-benchmarking-verktyg fantastiska alternativ som du kan använda för att testa dina processorer och ta reda på om de presterar bäst eller inte.

  Det hjälper dig att eliminera gissningar och komma direkt till fakta och siffror.

  Titta sedan på dessa fantastiska verktyg för att kontrollera GPU- och CPU-temperaturen på Windows-datorer.