10 bästa stadsbyggnadsspel att utforska 2023

Ett stadsbyggande spel är ett enkelt simuleringsspel där du bygger dina drömmars stad.

Detta spel låter dig bygga, dekorera och utöka din stad eller stad enligt dina preferenser. Stadsbyggande spelet är avkopplande och utmanande, balanserar strategiska utmaningar med avslappnande spel, och involverar planering av infrastruktur, bostäder och turism.

Kärnan i spelet är detsamma, oavsett vilket spel du väljer. Det kan klassificeras som ett simuleringsspel ägnat åt planering och konstruktion. Stadsbyggarspel kommer att tjäna dig väl om du är en stadsplanerare eller vill koppla av efter en lång dag på jobbet.

Vad gör stadsbyggande spel roliga att spela?

Spelare i ett stadsbyggande spel är ansvariga för att övervaka och planera tillväxten och utvecklingen av en hel stad eller stad. Sådana spel tillåter spelare att designa och anpassa staden enligt deras preferenser.

Spelare kan öka sin motivation, uppmärksamhet och humör genom att spela dessa spel. Dessa spel kan också fungera som ett medel för distraktion och hjälpa till att hålla stressen borta.

Ett viktigt inslag i stadsbyggande spel är att de betonar scenarier som inte vinner, som testar spelarnas mentala styrka och förmåga att fatta beslut.

Men här är de bästa stadsbyggande spelen du kan njuta av på alla plattformar. Låt oss utforska!

År 1800

Anno 1800 låter dig bygga en blomstrande industriell metropol från jordbruksmark och lager under den industriella revolutionen. Du kan fortfarande locka turister till dina djurparker och museer i spelet.

Storyline – Det här spelet har en interaktiv berättelsekampanj, en anpassningsbar sandlåda och ett spännande flerspelarläge. Du kan antingen utmana dig själv mot AI-karaktärer eller försköna ett kolossalt imperium.

Nyckeln till att vinna Anno 1800 är att locka utländska investerare och turister, precis som i populära 4X-spel. Spelet har tre lägen: kampanj, multiplayer och sandlåda. Du bör också vara medveten om andra öars beslut och rykte eftersom du kommer att konkurrera med dem.

Din affärsstad kommer att växa om du håller dina anställda nöjda. Det finns till och med en lokaltidning som rapporterar om din stads framgångar och misslyckanden. Medan Anno 1800 ignorerar erans mörka fakta, gör dess fängslande handling och pittoreska landskap den mycket fängslande.

Utvecklare – Ubisoft Mainz

Releasedatum – 16 mars 2023

Plattformar det är tillgängligt på Xbox Series X|S / PlayStation 5

Caesar 3 – PC

Caesar III är en del av den populära Caesar-serien av stadsbyggande spel. I spelet styr spelaren en romersk guvernör vars uppgift är att rädda och skydda invånarna i sin stad.

Storyline – Caesar III låter spelare bygga städer, definiera zoner och prata med provinsens folk. Handel och fritid finns, men du måste stanna i din stad. Katastrof kan också inträffa om du inte behagar gudarna.

Inga produkter hittades.

Det består av två spellägen: huvudkampanjläge, där du avancerar genom att slutföra mål, och fritt byggläge, där det inte finns någon kejsare eller mål att oroa sig för. Men invasioner och attacker utgör fortfarande en risk.

Spelets gränssnitt är uppdelat i separata flikar. ”Empire Map” låter dig handla med andra romerska städer. Du får även andra coola funktioner. Du behöver inte engagera dig, men det kommer att gynna dig.

Utvecklare – Impressions Games

Utgivningsdatum – 30 september 1998

Plattformar det är tillgängligt på – Windows 98, Windows 95

Städer: Skylines (Nintendo Switch)

City: Skylines är ett av de mest populära stadsbyggande spelen som finns. Den kombinerar gamla och nya element för att göra stadsbyggnad roligare. Sedan det släpptes 2015 har spelet blivit en favorit hos fans.

Storyline – Spelet City: Skylines introducerar det klassiska stadssimuleringsspelet i ett modernt sammanhang. Det ger dig spänningen och utmaningarna att bygga och skydda en riktig stad samtidigt som du utforskar väletablerade principer för stadsbyggande.

Som stadsspelare hanterar du stadens allmänna bekvämligheter, transporter, vägplacering och beskattning. Du måste också övervaka stadens ekonomiska, sociala och miljömässiga förhållanden.

Det klassiska stadssimuleringsspelet Cities: Skylines har uppdaterats med olika spelelement för att illustrera spänningen och utmaningarna i samband med att bygga och underhålla en riktig stad.

Utvecklare – Colossal Order

Utgivningsdatum – 30 september 1998

Plattformar den är tillgänglig på – Windows/MacOS/Linux

Frostpunk – Console Edition

Frostpunk kan låta chill, men det är det inte. Det är det mest utmanande spelet i den här genren, som går över till överlevnad och strategi. Du kommer att tänka på stadsbyggande spel annorlunda efter att ha spelat Frostpunks första spel.

Storyline – Spelare tar på sig ledarroller under slutet av 1800-talet. I det här spelet måste du bygga en stad under en världsomspännande vulkanvinter, hantera resurser, bestämma dig för hur du ska överleva och utforska det omgivande området efter överlevande och resurser.

I det här spelet leder spelaren en arktisk bosättning i en värld där mänskligheten har övergivits. Spelarna samlar resurser snabbt, expanderar sina städer med omsorg och samlas kring en höga värmekärna i minusgrader.

Det handlar om att bygga en stad i en frusen värld som försöker hålla sig varm. Du vill växa och expandera, men olika fraktioner slåss om kontrollen. Trivs i det, och du kommer att bli nöjd.

Utvecklare – 11 Bit Studios

Releasedatum – 24 april 2018

Plattformar det är tillgängligt på – PlayStation 4

Kingdoms Reborn

Huvudfokus för Kingdoms Reborn är resurshantering och att förbättra livet för dina invånare. Du kan välja var de bor, förse dem med mat och lyx och utöka ditt område för att locka fler invånare.

Storyline – Kingdoms Reborns världskarta och medborgare skapas på konstgjord väg. Att växa ditt kungarike från en liten medeltida by till ett välmående globalt imperium är enkelt! Det är upp till dig om du vill tävla mot vänner eller arbeta tillsammans.

Kingdoms Reborn erbjuder den unika funktionen att spela online med andra spelare i realtid på samma karta. Spelet kan avnjutas tillsammans genom att dela gåvor och resurser eller konkurrenskraftigt genom att ta sig runt globala marknader och spänna dina muskler.

Att spela med en kompis gör det ännu bättre.

Utvecklare – Earthshine

Releasedatum – 2 november 2020

Plattformar det är tillgängligt på – Microsoft Windows

Romarna: Caesers tidsålder

Romans: Age of Caesar fokuserar på att återuppbygga det romerska imperiet, ett av de mest framgångsrika stadsbyggnadsimperierna genom tiderna.

Storyline – Strongholds senaste historiska strategispel är Romans: Age of Caesar från Firefly Studios. Romarna tillät spelare att återuppbygga ett imperium genom att samla resurser, återupprätta handelsvägar och skydda delade städer från barbarer.

Under din tid i spelet kan du bygga och underhålla städer med ett lag på 16 spelare medan resten av mänskligheten bygger och underhåller sina städer.

Du får resurser för att expandera din stad, försvara den från barbarer och bygga handelsvägar och relationer med andra städer, precis som att bygga ett stort, digitalt imperium. Att ha en del i det är en ära.

Utvecklare – Firefly Studios

Releasedatum – 27 april 2022

Plattformar den är tillgänglig på – Microsoft Windows/Android

The Sims 4

Om du letar efter en nostalgisk upplevelse eller ett stadsbyggande spel är The Sims 4 ett av de bästa. Detta spel har utmärkt grafik, musik och en övergripande upplevelse.

Storyline – The Sims låter användare anpassa sina liv efter sina preferenser. Spelare måste arbeta, bygga relationer, hantera känslor och till och med ha en familj för att uppfylla sin karaktärs önskemål. Spelet kan återspegla spelarnas verkliga behov och förhoppningar.

Du kan ändra din sims utseende, personlighet och känslor. Bestäm hur din sims frisyr, promenad och mode ska se ut.

Du kan välja egenskaper som låter dina simmar kontrollera sina sinnen, kroppar och hjärtan. Det finns mycket att se, unika stadsdelar och världar att utforska. Du kommer att träffa nya människor, besöka parker med vänner och samla på saker.

Utvecklare – Maxis

Utgivningsdatum – 2 september 2014

Plattformar den är tillgänglig på – PC, Mac, Xbox One och PlayStation 4

Överleva Mars

Det är enkelt att skapa en historisk eller futuristisk stad på jorden, men att bygga en på Mars kommer att bli svårt. Det finns bara ett sätt att överleva på Mars med en koloni.

Storyline – Surviving Mars är det senaste spelet från Haemimont Games, samma företag som utvecklade Tropico. Det är ett spel där spelaren är ansvarig för att bygga en oberoende koloni på Mars. Kolonin kommer att kunna överleva elementen och stödja liv.

I Surviving Mars är du på jakt efter att göra Mars beboelig, som för närvarande är en karg ödemark. Du kommer att kunna se en karta skapad med verkliga data. Prova bara om du är stark.

Nybörjare kan tycka att spelet är överväldigande. Det finns en brant inlärningskurva och inga instruktioner om hur man kommer igång. Det finns inget syre, infertilt land och en dödlig atmosfär, så att sätta upp din koloni kommer att kräva mycket arbete.

Du kommer att få kolonister att strömma till när du bygger en beboelig bosättning. Ditt jobb är att se till att de överlever – vilket kommer att vara utmanande, och du måste mikrohantera dem.

Utvecklare – Haemimont Games, Abstraction

Releasedatum – 15 mars 2018

Plattformar som den är tillgänglig på – PlayStation 4, Xbox One, macOS, Microsoft Windows, Linux och Classic Mac OS.

Tropico 6 – PC

Tropico 6 stadsbyggare är lätt att använda. Om du vill uppnå ditt övergripande mål kommer du att möta oärliga tjänstemän, beroende på situationen.

Storyline – Det finns ingen bättre tid att vara president än nu. I Tropico kan du vara både en skräckinjagande diktator och en fredlig statsman och forma din bananrepubliks öde under fyra epoker.

Tropico 6 har många alternativ, men att göra fel val kan vara förödande. Oavsett vad du gör är det en allvarlig sak att förlora ett val.

Som Tropico 6:s dramatiska presentation visar, kommer du att behöva ta hand om dess system mycket, och detta kommer att göra det till en framgång. När du bygger fler hus kan du övervaka dina byggnader och meddelanden, oavsett om du försöker hitta rebeller eller fäbodar.

Utvecklare – Limbic Entertainment

Releasedatum – 29 mars 2019

Plattformar som den är tillgänglig på – Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, macOS, Xbox Series X och Series S, Microsoft Windows, Linux, SteamOS och Mac operativsystem.

Farthest Frontier

Farthest Frontier har potential att bli något stort. Spelet utspelar sig i det koloniala Amerika, och du måste skapa en bosättning någonstans där du aldrig har varit förut.

Storyline – Det finns en berättelse om en grupp arbetarklassmänniskor trötta på de rika som sitter på huk på dem, så de gav sig iväg för att ta sig till Farthest Frontier. Det är drömmen.

Det är ett mer utmanande stadsbyggande spel. Torka, plågor, sjukdomar, banditer, brist på arbetskraft och andra realistiska utmaningar finns.

De som vill ha en mer avkopplande upplevelse kan anpassa sig. Om du är modig, skulle du föredra gränslivet med alla dess vårtor och plågor.

Utvecklare – Crate Entertainment

Utgivningsdatum – 9 augusti 2022

Plattformar det är tillgängligt på – Microsoft Windows

Slutsats

Nu när du har bättre förstått stadsbyggnadsspel kan det vara dags att spela ett själv. Så välj någon av dessa från listan och ha kul!

Därefter kan du också kolla på några plattformsoberoende spel.