10 bästa klassiska 2D-spel som gör dig nostalgisk [2023]

Saknar du de gamla klassiska spelen från 90-talet? Det är dags att få tillbaka den nostalgin genom dessa klassiska 2D-spel för att testa.

Spelbranschen har utvecklats mycket med tiden och tekniken. Du skulle ha spelat många nya spel med moderna funktioner och nya upplevelser. Men de kan fortfarande aldrig matcha vibbarna som gamla klassiska spel brukade göra.

Som barn på 90-talet har vi alla vissa minnen kopplade till sådana spel, och du kanske också saknar dessa spel och den eran.

Nu är frågan hur man hittar de klassiska spelen igen. Idag i den här bloggen har vi valt ut några av de bästa klassiska 2D-spelen åt dig. Genom dessa kan du inte bara återuppleva din härliga tid utan även gå tillbaka till din barndom även idag.

Vad är 2D-spel?

2D-spel har varit en del av vår dagliga underhållning sedan 1958. Det första 2D-spelet var Tennis för två och den välkända arkadklassikern Pong. Men vad är förklaringen till 2D-spel?

Som vi vet står ”D” i 2D-spel för dimensionerna. Därför är dessa spel i två dimensioner, eller så kan man säga att de är platt på skärmen. 2D-spel erbjuder begränsade bilder och vägbeskrivningar jämfört med 3D-spel.

De flesta föredrar dock att spela enkla och underhållande spel. Därför passar 2D-spel perfekt, och de kommer med enkla kontroller och instruktioner.

Eftersom 3D- och VR-spel blir populära bland spelare, tror de flesta att 2D-spel har förlorat sitt värde i gamers community. Men verkligheten är något annat. 2D-spel är fortfarande lika populära som tidigare på grund av deras fantastiska flexibilitet och egenskaper.

Nyckelfaktorn som gör 2D-spel fortfarande kända bland spelare är på grund av dess enkla kontroller, som gör spelet nybörjarvänligt och spännande för experterna. På grund av dessa egenskaper blir det lättare för 2D-spel att nå en bredare publik, oavsett ålder.

Förutom detta är 2D-spel också älskade av spelutvecklare eftersom design och tillverkning av dessa spel inte bara är enklare, mindre tidskrävande och billigare än 3D-spel. Så här är vi med en lista över några av de bästa klassiska 2D-spelen som du kan prova.

Celeste

Celeste är inte det gamla klassiska spelet, men det har tagit en plats på vår lista på grund av dess retrografik och story. I grund och botten, i spelet, spelar du rollen som huvudpersonen som heter Madeline och åker på en resa till toppen av Celeste-berget.

Det låter så enkelt, eller hur? Men ja. Därför har utvecklarna lagt till många vändningar för att ge spelet lite krydda. Till exempel måste du överleva hennes inre demoner, övervinna många utmaningar, utforska bergets mysterium och mer under resan.

Detta äventyrsspel för en spelare har en perfekt självupptäcktshistoria, fantastisk bakgrundsmusik och enkla kontroller. Sammantaget, om du vill döda tid ensam på helgerna, bör du inte missa att få Celeste.

Utgivare – Matt Makes Games Inc.

Släppt – 25 januari 2018

Plattformar – PC, PS4, Nintendo Switch

Cuphead

När du läser namnet ”Cuphead” är tanken som slår dig först att det skulle vara ett sött vardagsspel. Cuphead är ett klassiskt actionspel inspirerat av tecknade serier från 1930-talet.

Utvecklarna har undersökt den klassiska eran mycket väl och har presenterat Cuphead framför oss. Spelet har allt som akvarellbakgrunder, jazzinspelningar etc., för att påminna oss om den gamla klassiska tiden.

När det kommer till handlingen är Cuphead ett enspelarspel och ett lokalt samarbetsspel. I det här spelet måste du resa till konstiga världar, använda flera vapen och lära dig kraftfulla rörelser för att överleva. Cuphead kan ge dig en vintageupplevelse i en mystisk värld där du måste hitta dolda hemligheter samtidigt som du försöker betala din skuld.

Utgivare – Studio MDHR Entertainment Inc.

Släppt – 29 september 2017

Plattformar – PC, Xbox One, Nintendo Switch, PS4, Steam

Döda celler

Dead Cells är ett rogue-lite-spel där du skickas för att utforska vidsträckta och ständigt föränderliga slott som fånge. Dead Cells är ett typiskt överlevnadsspel med fantastisk grafik och en engagerande handling.

Handlingen i spelet är typ utanför lådan. När vi säger fånge kontrollerar du i princip en amorf varelse som har mänskliga lik. Som huvudspelare i spelet får du utforska en fiktiv ö full av monster.

Huvudmålet för spelaren är att döda kungen av ön samtidigt som du överlever andra monster genom att använda vapen som pilbågar, svärd, etc. Sammantaget förtjänar Dead Cells att ta en plats på din lista om du är trött på att spela med samma sort. av vapen och berättelser.

Förlag – Motion Twin, Playdigious

Släppt – 7 augusti 2018

Plattformar – PC, PS4, Xbox One, Nintendo Switch

Hollow Knight

Kommer du ihåg de klassiska handritade animerade spelen? Ja, vi har tagit med ett liknande spel till dig idag. The Hollow Knight är ett sött, mystiskt vintagespel som låter dig utforska ett uråldrigt kungarike under den försvinnande staden.

Som huvudspelare får du kontroll över en gåtfull riddare som behöver överleva och möta olika utmaningar på resan.

Det bästa med detta spel är att det är bra för alla åldersgrupper över 7. Därför, om du letar efter ett spel för ditt barn eller dig själv, kan Hollow Knight perfekt passa dina krav.

Om du är osäker på att det här spelet inte kommer att ha många nivåer eller inte kommer att hålla dig engagerad, så har du fel. Spelet har många utmaningar och monster att möta enligt din väg på kartan.

Förlag – Team Cherry

Släppt – 12 juni 2018

Plattformar – PC, PS4, Nintendo Switch, Xbox One

Ori and the Will of the Wisps

Ori and the Will of the Wisps är ett uppföljande spel av den mycket välkända Ori and the Blind Forest. I detta enspelarspel får du kontrollen över Ori, som är en vit skyddsanda. Oris krafter är lika enkla som vanliga 2D-spel, inklusive hoppning, klättring, glidning och simning.

Ori and the Will of the Wisps är ett klassiskt och spännande spel. Det är den perfekta kombinationen av äventyr och pussel. Spelet låter dig utforska nya platser på kartan samtidigt som du uppgraderar och samlar föremål.

Spelet kan låta enkelt, men det är mycket mer komplicerat och engagerande på grund av sin unika handling.

Utvecklare – Moon Studios

Release – 11 mars 2020

Plattformar – PC, Xbox One, Nintendo Switch

Rayman Legends

Rayman Legends är ett spel publicerat av ett välkänt namn från spelindustrin som heter UbiSoft. Det är det femte titelspelet i Rayman-serien. Om du redan är bekant med Rayman Origins eller andra seriespel, så behöver du inte tänka två gånger innan du investerar dina pengar och tid i detta spel.

Rayman Legends är ett singel- och multiplayer-spel. Du kan slå dig ihop med fyra vänner och gå igenom olika äventyrsnivåer. Spelet består av valutor i spelet som Lums och Teenies för att låsa upp nya världar och karaktärer för att utforska spelet ytterligare.

Spelet har även en inbyggd leaderboard; du kan låsa upp fler utmaningar och göra spelet ännu mer spännande.

Utgivare – UbiSoft

Släppt – 22 februari 2018

Plattformar – PC, PS4, Nintendo Switch, Xbox One

Rogue Legacy

Vem gillar inte ett långvarigt spel? Som att investera i ett spel och hålla fast vid det länge utan att leta efter ett spel på grund av dess mångsidighet och fantastiska handling. Du kan hitta allt i det här spelet. Rogue Legacy är ett spel där du måste utforska en fängelsehåla och besegra 4 bossar i 4 unika miljöer.

Varje miljö kommer med olika utmaningar. Men som huvudspelare kan du hoppa och hugga med ett svärd och andra ytterligare krafter. Rogue Legacy är lite unikt när karaktären dör.

Till skillnad från andra spel, när huvudkaraktären förlorar, får spelaren kontroll över tre slumpmässiga arvingar, som spelarna kan välja mellan. Det är dock inte så enkelt eftersom dessa arvingar har speciella förmågor och funktionshinder som färgblindhet, ADHD och dvärgväxt.

Så du kan tänka på att Rogue Legacy låter dig återuppta spelet från ett helt nytt perspektiv. Det är anledningen till att Rogue Legacy är ett långvarigt spel som du inte bör missa.

Förlag – Cellar Door Games

Släppt – 6 november 2018

Plattformar – PC, PS4, Nintendo Switch, Xbox One

Mega man

Om spel är i ditt blod, så skulle du säkert känna till namnet Mega Man. Detta spel introducerades för världen för första gången 1987, och snart utökades den här franchisen till över 50 spel på flera plattformar.

Idag har vi tagit med ett av spelen från denna serie som heter Mega Man ZX. Du kan dock också få en komplett serie för den bästa upplevelsen.

Historien om Mega Man kretsar kring nya robotsystem. Spelets nyckelkaraktär är huvudpersonen, som försöker återställa uråldriga artefakter som kallas biometaller från de onda robotarna och pseudoroider.

Det bästa med spelet är att du kan hantera svårighetsgraden. Därför kan du öka svårigheten enligt din expertis och preferenser.

Förlag – Capcom

Släppt – 22 juni 2007

Plattformar – Nintendo DS

Spelunky World

Kommer du ihåg Mr Mario? Egentligen, vem kommer inte ihåg honom? Så nästa spel liknar Mr Mario och kommer enkelt att skicka dig till gamla minnen. Spelunky World är ett action-arkadspel som ger dig kontroll över en äventyrare som kallas spelunker.

Tja, spelets berättelse är ganska enkel, där du måste gå på skattjakt samtidigt som du utforskar tunnlar och överlever fällor och fiender.

Eftersom handlingen är enkel, är äventyrarens krafter desamma. Spelunkern kan hoppa på fiender, plocka upp föremål och kasta dem för att attackera fiender, och du får även bomber och rep för att rädda dig själv i spelet.

Spelet erbjuder många nivåer och miljöer baserat på spelets svårighetsgrad. Du kan ladda ner den här från Steam.

Utgivare – Mossmouth, LLC, Microsoft Studios

Släppt – 26 augusti 2021

Plattformar – PC, PS4, Xbox 360, Switch

Playdead Limbo

Limbo är ett svartvitt spel med vintagefilter som filmkorn, belysning, etc. Dessutom motiverar bakgrundsmusiken i spelet grafiken mycket väl. Spelaren får kontroll över en pojke som kan springa i två riktningar, hoppa, klättra upp på stegar och mer.

Limbo är en perfekt kombination av thriller och pusselspel. Spelaren måste möta miljömässiga och fysiska livsfaror under hela spelet. Dessa faror kan inkludera björnfällor, dödliga monster, maskar och mer.

Men den lättande punkten med spelet är att de erbjuder checkpoints. Därför, även om du förlorar halvvägs, behöver du inte starta om hela spelet. Skaffa Limbo nu från Steam.

Utgivare – Playdead, Microsoft Game Studios

Release – 28 juni 2018

Plattformar – PC, PS4, Nintendo Switch

Slutsats

Miljontals spel är tillgängliga online, och du kan välja vilket spel som helst efter dina önskemål. Därför har vi, med detta i åtanke, lagt till spel från olika genrer med olika storylines i den här bloggen. Så du kan förvänta dig att gå hem med några utmärkta, klassiska spel att testa från den här bloggen.

Kolla sedan in några av de bästa AAA-spelen som älskas av hela spelgemenskapen.