10 bästa gratis resurser för att lära dig Git – versionskontrollsystem

Spread the love

Om du skriver kod måste du Git!

I en värld av mjukvaruteknik spelar versionskontroll en viktig roll i utvecklarnas vardag. Det låter en grupp utvecklare eller bidragsgivare arbeta på samma projekt självständigt.

När utvecklingen blir komplex skulle det bli ett större behov av att underhålla och hantera flera versioner (flera filändringar) av källkoden. Det är där versionskontroll kommer in för att göra en utvecklares liv enkelt.

Vad är VCS?

Version Control System är ett sätt att underhålla och hantera projektets källkod över tid. VCS är ett mjukvaruverktyg som hjälper utvecklare att spåra källkodsändringar som gjorts av andra utvecklare i teamet eller bidragsgivare.

VCS hjälper teamet att arbeta snabbare och bättre individuellt utan några bekymmer. Den håller reda på kodändringarna i en specifik typ av databas.

Eftersom all information är tillgänglig kan vi bara vrida på klockan för att när som helst komma tillbaka till den tidigare versionen av programvaran i händelse av buggar eller misstag i den senaste versionen.

Detta är den stora fördelen med att använda versionskontrollsystemprogramvara för att hantera källkoden för varje programvaruprojekt.

Vad är Git?

Git är en gratis, öppen källkod och kraftfull versionskontrollprogramvara som är den överlägset mest använda världen över av mjukvaruutvecklare idag.

Git är ett distribuerat versionskontrollsystem, vilket innebär att varje användare kommer att ha sin egen kopia av sin projektkod på hårddisken istället för att förlita sig på en central server som lagrar filändringarna.

Den har många fördelar och funktioner som gör utveckling och samarbete enkelt. Det finns många fler fördelar med att använda git, från säkerhet, flexibilitet, etc. Du kommer att förstå dem bättre när du väl börjat använda Git.

  Varför är bra kameralinser så viktiga?

Låt oss nu titta på några resurser där du kan börja lära dig git bättre och använda dem för framtida referens.

Git Tower

De Torn är ett git-klientverktyg som är tillgängligt för både Mac och Windows. Tillsammans med verktyget tillhandahåller webbplatsen en gratis onlinebok för att lära sig Git visuellt med färgglada bilder för att enkelt förstå begreppen.

Den här boken lär oss Git via kommandoraden och deras Desktop GUI-verktyg. Den leder oss genom grunderna i Vad är git? till mer avancerade ämnen. Webbplatsen tillhandahåller också Git Cheatsheet, Videokurser, Live Webinars, etc.

Att få Git rätt

Atlassian ger en gratis handledningsserie från att komma igång med Git till ett brett utbud av ämnen i en steg-för-steg-metod. Handledningarna förklarar alla begrepp på ett detaljerat sätt visuellt med hjälp av bilder.

Webbplatsen innehåller en separat sektion som en ordlista, som kommer att ha listan över Git kommandon och terminologier och deras relaterade handledning nedan. Webbplatsen presenterar också handledningar om migrering till Git från andra versionskontrollsystem som Apache SVN och Perforce.

Udacity

Udacity tillhandahåller en gratis kurs med namnet ”Version Control with Git”. Den täcker grunderna för att använda Git versionskontrollsystemet. Kursen börjar med att introducera Gits syfte och terminologier.

Det går vidare med att skapa ditt första Git-förråd och även arbeta med det befintliga Git-förrådet. Senare tar den upp åtaganden, historik över förändringar, förgreningar, sammanslagningar och så vidare. Du skulle få de starka Git-grunderna i slutet av kursen, tillräckligt bra för att börja använda i dina projekt.

Lär dig Git Branching

Lär dig Git Branching är en interaktiv webbplats som animerat lär ut git. Webbplatsen innehåller en uppsättning utmaningar att lösa, där varje utmaning innehåller en mängd spännande nivåer.

I varje utmaning kommer du att få en steg-för-steg-demonstration av git-funktionerna och deras motsvarande uppgifter att slutföra för att gå vidare till nästa nivå. Webbplatsen tillhandahåller ett kommandoradsgränssnitt för att skriva och spela med kommandona i en gamifierad metod.

  Hur man infogar en textruta i Google Dokument

Pro Git bok

Pro Git är en lärobok för Git skriven av Scott Chacon och Ben Straub, tillgänglig gratis i en onlineversion på Git’s officiell hemsida. Den här läroboken kommer att lära dig allt du behöver veta för att bli en mästare i Git.

Förutom att lära dig om Git-kommandon och deras funktioner, ger det dig också kunskap om hur git fungerar internt.

Dessutom är den tillgänglig i både EPUB- och PDF-format. Den här boken finns också på fler än 15 främmande språk. Dessutom håller den på att översättas till några andra språk också.

GitKraken

GitKraken är en gratis git GUI-klient för Linux, Windows och Mac. Webbplatsen tillhandahåller en gratis uppsättning handledningar för att lära sig git med lätthet. Varje handledning förklarar begreppen och funktionerna i detalj, och de animerade videorna för enkel inlärning och bättre förståelse.

Dessutom har sajten videohandledningar, Gits bästa praxis, tips och tricks, lösningar på vanliga git-problem, Git-kommandonreferensguide och definitioner av git-terminologier.

Första hjälpen Git

Första hjälpen Git är en samling av de vanligaste git-relaterade frågorna och problemen. Den tillhandahåller lösningar på de vanligaste frågorna med enkla förklaringar och motsvarande git-kommandon.

Huvudmottot för denna webbplats är att ha ett enkelt och snabbt sätt att söka efter de vanligaste git-problemen när de uppstår. Webbplatsens startsida börjar med ett stort sökfält för att skriva våra frågor och ger oss lämpliga resultat.

Eduonix

Eduonix erbjuder en gratiskurs om Git med titeln ”Git för nybörjare”, som lär dig, Git, från grunderna genom att installera programvaran och skapa ett arkiv. Kursen leder dig vidare genom att lära ut alla grundläggande kommandon som behövs för att arbeta med ett grundläggande projekt.

Efter att ha fått en stark grund från grunderna kommer du att utforska sätt att jämföra olika versioner av din källkod, förgrening, sammanslagning, etc. Senare kommer du att lära dig mer komplexa ämnen som rebasing, git-taggar, stashing en uppsättning filändringar, lösa konflikter.

  Lägg till regler för att ändra webbadresser och få QR-koder för dem från URL-fältet

Efter avslutad kurs kommer du att ha all nödvändig grundläggande git-kunskap för att arbeta med alla git-projekt.

Git Immersion

Git Immersion är en guidad tur som leder dig genom grunderna i Git genom att lära ut begreppen i form av Labs. Webbplatsen erbjuder cirka 50+ labb. Du kommer att få kunskap om ett git-koncept i varje labb, från installation till de vanligaste git-ämnena.

Alla begrepp i varje labb förklarades på ett användarvänligt sätt. Varje labb ger dig en enkel beskrivning av konceptet och motsvarande kommandon för att prova själv så att eleven kan förstå konceptet mycket snabbt.

Visual Git Reference

En Visual Git-referens är ett enkelt webbprojekt av Mark Lodato som förklarar hur git fungerar via färgglada diagram. Det börjar med att lära oss det grundläggande git-arbetsflödet och konventionerna.

Webbplatsen förklarar de vanligaste git-kommandona bildligt genom att förklara hur varje steg sker bakom kulisserna. Dessutom tillhandahåller den en online Git lekplats verktyg, där du kan prova flera git-kommandon och visualisera hur de fungerar. Detta projekt är också tillgängligt på några andra främmande språk.

Slutsats

Versionskontroll är en viktig färdighet som varje mjukvaruutvecklare och programmerare bör behärska.

Idag använder nästan 99 % av IT-branschen versionskontrollprogramvara för att hantera sin källkod. Det är bättre att börja lära sig Git idag om du inte har gjort det ännu.

Glad kodning 👨‍💻